Policijski sindikat

Olaju očitajo "cenzuro," doletela ga bo kazenska ovadba

S.R.
4. 1. 2022, 10.52
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 11.14
Deli članek:

V Policijskem sindikatu Slovenije generalnemu direktorju policije Antonu Olaju očitajo izvajanje "cenzure" sindikalnih obvestil. Napovedali so kazensko ovadbo.

STA
Anton Olaj

Policijski sindikat, ki je za vložitev kazenske ovadbe včeraj že pooblastil odvetniško družbo Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, bo Antona Olaja kazensko ovadil zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve sindikalnih pravic in pravice do sodelovanja pri upravljanju.

Kot so pojasnili na svojem spletišču, je generalni direktor policije obema policijskima sindikatoma naložil obveznost, da morata dokumente, ki jih želita objaviti na intranetu policije, pošiljati na uradni predal službe generalnega direktorja policije generalne policijske uprave, kjer bodo v nadaljevanju poskrbeli za objavo, poroča STA. Olaj je navedel še, da bodo v primeru dokumentov, iz katerih bi bilo mogoče razprati neskladnost s kodeksom policijske etike ali določbe 22. člena kolektivne pogodbe za policiste, predali odboru za etiko in integriteto. Slednji bo nato podal mnenje, ali bi lahko objava zadevnega dokumenta kakor koli negativno vplivala na integriteto policije in njeno podobo v javnosti.

Kot so navedli v policijskem sindikatu, navodilo generalnega direktorja policije pomeni izvajanje "cenzure sindikalnih obvestil," saj sindikati "neposredno ali posredno zagotavlja oziroma skrbi za pravice vseh zaposlenih," kar po njihovem mnenju pomeni, da morajo biti "obvestila sindikata dostopna vsem zaposlenim." Izpostavili so še, da ima sindikat v skladu z določili tako kolektivne pogodbe za policiste kot kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti pravico do prostega razdeljevanja sindikalnega gradiva in tiska, svobode sindikalnega obveščanja, hkrati lahko sindikalni zaupniki "pošiljajo sindikalna zasebna obvestila članom sindikata po elektronski pošti ministrstva in policije, vse to sodi med sindikalno dejavnost oziroma sindikalne pravice." Na drugi strani mora po njihovem mnenj delodajalec sindikatu zagotoviti pogoje za hitro in učinkovito opravljanje sindikalnih dejavnosti v skladu s predpisi, s katerimi se varujejo pravice in interesi delavcev.

V policijskem sindikatu tako menijo, da "ravnanja in odločitve generalnega direktorja policije, vključno z njegovim navodilom, na podlagi katerega izvršuje pregled in zatem odobritev oziroma preprečitev objav sindikalnih obvestil, nimajo ustrezne pravne podlage, na podlagi katere bi bilo mogoče omejevati izvrševanje sindikalne dejavnosti oziroma sindikalnih pravic." Menijo še, da je Olaj s tem povzročil "prepovedane posledice," saj je s kršitvijo predpisov onemogočil sindikalno dejavnost oziroma oviral uresničevanje sindikalnih pravic.