Primeri gripe v porastu

Prvi primer "flurone" na Hrvaškem

L.J.
4. 1. 2022, 08.56
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 10.24
Deli članek:

V Zagrebu so zdravniki potrdili prvi znani primer "flurone", dvojne okužbe z virusom gripe in novim koronavirusom. Dvojna okužba je bila predhodno potrjena že v Izraelu.

Profimedia
Okužbe z virusom gripe so v primerjavi z lanskim letom v porastu.

V Izobraževalnem zavodu za javno zdravstvo dr. Andrije Štampar v Zagrebu so potrdili prvi primer "flurone," dvojne okužbe z gripo in koronavirusom, poroča hrvaški časnik Jutarnji list. Gre za prvo znano dvojno okužbo v Evropi, in drugo na svetu. 

Minuli konec tedna so o prvem znanem primeru flurone poročali v Izraelu. Tam se je tako z virusom gripe kot z novim koronavirusom okužila nosečnica. Izraelski znanstveniki poročajo, da nosečnica ni bila cepljena niti proti novemu koronavirusu niti proti gripi. Do sedaj ni znano, če dvojna okužba povzroča hujši potek bolezni.

Tudi hrvaški zdravniki v Zavodu dr. Andrije Štampar opozarjajo na pomen cepljenja proti obema virusoma in dodajajo, da bo le čas pokazal, kaj za resnost poteka bolezni pomeni taka dvojna okužba. 

Potrjena primera flurone še dodatno potrjujeta, da so primeri gripe v primerjavi z lanskim letom v porastu. Izraelsko ministrstvo poroča o "zaskrbljujoči rasti" števila okužb z virusom gripe. V kombinaciji z visokim številom primerov koronavirusa lahko porast primerov okužb z gripo še dodatno obremeni svetovne zdravstvene sisteme. Pretekli teden je v Izraelu zaradi zapletov pri okužbi z virusom gripe umrla 31-letna nosečnica. 

Tudi na Hrvaškem poročajo o porastu primerov okužb z gripo. Tamkajšnji zdravniki trdijo, da v primerjavi z lanskim letom, ko so bili primeri okužb z gripo razpršeni čez celo leto in redkejši, letos pričakujejo porast števila okuženih, še posebej v prihajajočih tednih, vse do velike noči. Zato še dodatno poudarjajo, da je cepivo proti gripi zanesljivo in lahko prepreči okužbo ali hujši potek bolezni.