Spopadi s policijo

FOTO: V Amsterdamu protesti proti novim ukrepom: kdo podpira protestnike?

L.J.
3. 1. 2022, 09.13
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 09.28
Deli članek:

Več tisoč protestnikov je včeraj protestiralo proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. Prepovedani shod je po spopadih s protestniki prekinila policija.

Reuters
Protestniki v belih maskah na protikoronskih protestih v Amsterdamu

Protestniki so svoj pohod pričeli v centru Amsterdama, na Muzejskem trgu. Zbiranje večjih skupin ljudi je na Nizozemskem z novimi ukrepi za zajezitev Covida-19 prepovedano. Policija je s trga skušala pregnati protestniki, pri tem pa je uporabila palice in policijske pse.

Profimedia
Policija je pri preganjanju protestnikov uporabila tudi palice.

Nekaj protestnikov je res zapustilo shod, ostali pa so nadaljevali pohod v smeri proti parku, kjer so protestnike nagovorili predstavniki skrajno desne nizozemske stranke Forum za demokracijo, katerih člani so protestnike podprli.

Reuters
Protestniki so se po pozivih policije razpršili.

Forum za demokracijo je sicer razmeroma majhna nizozemska stranka, ki pa ji v zadnjem času zaradi širjenja teorij zarote o Covid-19 podpora narašča. Med njenimi najvidnejšimi člani je Thierry Baudet, ki stranko zastopa kot parlamentarni poslanec. Baudet poleg zarot o Covid-19 širi tudi antisemitske zarote. Pred slabim mesecem dni ga je sodišče prisililo, da sporne objave, v katerih je nove ukrepe proti koronavirusu primerjal z nacističnim holokavstom, izbriše s svojih socialnih omrežij.

Nekateri od protestnikov so bili oblečeni v belo in nosili transparente z napisi "Ne gre za virus, gre za nadzor." Na fotografijah protestov je vidno tudi, da je vsaj eden od udeležencev nosil velik transparent z napisom TRUMP 2024.