Ukrepanje UNESCA

Ogroženih je kar 1500 jezikov, ki bodo v tem stoletju izginili

M.M.
3. 1. 2022, 07.11
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 07.11
Deli članek:

UNESCO je naslednjih deset let razglasil za desetletje avtohtonih jezikov, z namenom zaščite jezikovne raznolikosti in krepitve pravic ljudi iz manjšinskih jezikovnih skupnosti.

Profimedia
Številni jeziki, ki naj bi izginili do konca stoletja, so še vedno v uporabi, pravijo strokovnjaki.

Danes je na svetu približno 7000 priznanih jezikov, a nekateri od njih bi lahko kmalu izginili za vedno, je pokazala avstralska študija. Glede na študijo je polovica jezikov v nevarnosti, 1500 pa bi jih lahko do konca stoletja popolnoma izginilo.

"Brez posredovanja bi se lahko izguba jezika v 40 letih potrojila, z izgubo enega jezika na mesec," pišejo avtorji študije. Svetujejo sprejetje učnih načrtov, ki podpirajo dvojezično izobraževanje in spodbujajo tako obvladovanje avtohtonih jezikov kot tudi uporabo regionalno prevladujočih jezikov.

Študija, ki jo je izvedla Avstralska nacionalna univerza, je bila objavljena v spletni reviji Nature Ecology and Evolution. Raziskovalci so odkrili tudi nekaj nepričakovanih razlogov, ki ogrožajo preživetje jezika, je povedal soavtor Lindell Bromham, med katerimi je dobro razvito cestno omrežje.

»Ugotovili smo, da več cest, ki povezujejo podeželje z mestnimi območji, vasi z mesti, večje je tveganje, da bodo jeziki ogroženi. Zdi se, da ceste pomagajo prevladujočim jezikom, da premagajo manjše jezike. Ko se jezik izgubi ali 'spi', kot pravimo za jezike, ki se ne govorijo več, izgubimo veliko človeške kulturne raznolikosti. Vsak jezik je briljanten na svoj način," je poudaril Bromham.

Številni jeziki, ki naj bi izginili do konca stoletja, so še vedno v uporabi, pravijo strokovnjaki. "Torej še vedno obstaja možnost podpreti skupnosti, da oživijo avtohtone jezike in jih okrepijo za prihodnje generacije," je pojasnil Bromham.