Popolno zaprtje

VIDEO: Najhujši izbruh koronavirusa po Wuhanu iz začetka pandemije

P.T.
3. 1. 2022, 08.19
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 09.14
Deli članek:

Lockdown povzroča težave v dveh globalno pomembnih tovarnah računalniških čipov, kar utegne dodatno omejiti dobavo čipov za številne naprave, od pametnih telefonov in računalnikov do avtomobilov.

Reuters
Delavec pripravlja zaloge hrane, ki jih bodo dostavili prebivalcem stanovanjskega naselja, ki so zaprti v Xianu.

Zapiranje in izjemni dezinfekcijski ukrepi v mestu Xian, kjer se število primerov še naprej povečuje. To pomeni nazadovanje politike, ki jo izvaja Peking. Manj kot 45 dni pred zimskimi olimpijskimi igrami pa pristojni zagotavljajo: "Možno je, da bomo okužbe ukrotili do konca januarja."

Manj kot dva meseca pred začetkom iger v Pekingu je izbruhnil najhujši val okužb na Kitajskem po Wuhanu leta 2020. Zaradi povečanja števila okužb je 13 milijonov prebivalcev metropole Xian, ki je znana po starodavnih terakotskih bojevnikih, prisiljeno v strogo zaprtje. Na stotine delavcev se je pred dnevi, oblečenih v belo, sprehajalo po ulicah mesta za kampanjo razkuževanja javnih mest. Nato je celo sledila prepoved dotikanja rastlin v parkih.

Prebivalci smejo zapustiti dom le v primeru, da se odpravljajo na covid test. Javno so osramočeni vsi tisti, ki se pravil ne držijo. Po nekaterih informacijah pa so ''protikoronski delavci'' pretepli moškega, ki je dom zapustil neupravičeno. Včeraj so v mestu zabeležili 101 okužbo s koronavirusom, dan prej pa je bilo novookuženih 131 ljudi. Čeprav so danes lokalne oblasti sporočile, da število primerov še pada, pa se zaprtje nadaljuje. V posnetku poglejte kako poteka dostava hrane za zaprte prebivalce mesta.