Politično motivirano sojenje?

Množična gladovna stavka v podporo mučenemu vodji opozicije

M.M.
22. 12. 2021, 10.55
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 11.01
Deli članek:

Mihail Sakašvili, ki je bil aretiran 1. oktobra po osmih letih izgnanstva v Ukrajini, je v znak protesta proti zaprtju 50 dni zavračal hrano.

Reuters
Protestniki so korakali po ulicah gruzijske prestolnice.

Na tisoče Gruzijcev je protestiralo v Tbilisiju in zahtevalo izpustitev nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki je naveden kot vodja opozicije in naj bi bil v zaporu mučen.

Protestniki, ki so marširali po ulicah gruzijske prestolnice, so prišli pred stavbo parlamenta z gruzijskimi zastavami in transparenti z napisom "Izpustite Sakašvilija!" Protesti so sovpadali s Sakašvilijevim 54. rojstnim dnem.

"Danes začenjamo z množično gladovno stavko, ki se ne bo končala, dokler ne bo izpuščen Mihail Sakašvili," je dejal Nika Melia, predsednik Sakašvilijevega Združenega narodnega gibanja, čemur je sledil aplavz. Za zdaj pa ni znano, koliko ljudi namerava sodelovati v gladovni stavki, ki naj bi potekala pred prostori stranke.

Reuters
Po povratku v domovino so ga obsodili zaradi domnevne zlorabe položaja.

Mučenje v zaporu je pustilo posledice

Sakašvili, ki je bil aretiran 1. oktobra po osmih letih izgnanstva v Ukrajini, je 50 dni zavračal hrano v znak protesta proti zaporu. Obsojen je bil zaradi zlorabe položaja. Obsodbe zanika in trdi, da je bilo sojenje politično motivirano.

V soboto je neodvisni zdravniški konzilij dejal, da nekdanji predsednik trpi za hudimi nevrološkimi motnjami, ki so posledica mučenja in slabega ravnanja v zaporu.

Aretacija tega opozicijskega voditelja je zaostrila politično krizo po lanskih parlamentarnih volitvah v Gruziji, za katere opozicija trdi, da so bile ponarejene, in sprožile največje protivladne proteste v desetih letih. Aktivisti za človekove pravice gruzijsko vlado obtožujejo, da uporablja pregon za sankcioniranje političnih nasprotnikov.