nevarna mutacija?

Nova različica koronavirusa bi lahko popolnoma obšla obstoječa cepiva

B.K.
26. 11. 2021, 11.47
Posodobljeno: 26. 11. 2021, 11.57
Deli članek:

Znanstveniki in strokovnjaki po vsem svetu so zaskrbljeni zaradi pojava nove različice virusa sars-cov-2, ki ima na proteinu, proti kateremu se bori večina cepiv, kar 32 mutacij.

Reuters
Še enkrat?

Delnice, drugi vrednostni papirji in nafta danes na mednarodnih trgih beležijo strm padec. Razlog je panika zaradi nove različice koronavirusa, ki se je pojavila na jugu afriške celine. Azijske borze so zabeležile tudi do dvoodstotni padec, padajo pa tudi cene delnic na evropskih borzah, vse pa kaže na to, da bodo ob odprtju borz padle tudi cene delnic na severnoameriških trgih.

Bodičasti protein S koronavirusu omogoči, da prodre v celice in se razmnožuje, zaradi česar zbolimo. Cepiva mRNK dajo telesu navodilo, da ustvari protitelesa, s katerimi imunski sistem napade virus s proteinom S, če ga dobimo v telo.

Profimedia
Ilustracija virusa sars-cov-2.

Nova različica virusa sars-cov-2, zaenkrat poimenovana B.1.1.529, strokovnjake skrbi zaradi dejstva, da ima na proteinu S kar 32 mutacij. Gre za protein, proti kateremu protitelesa ustvarja večina cepiv, ki jih uporabljamo na globalnem zahodu in proti njemu ustvari protitelesa. Strokovnjake zdaj skrbi, da obstoječa cepiva proti novi različici ne bodo delovala. Prav tako prve analize kažejo na to, da je B.1.1.529 še bolj kužen od različice delta, ki je zaradi visoke prenosljivosti do danes izpodrinila praktično vse druge različice tega novega virusa.

Prvi podatki kažejo, da se je nova različica skokovito razširila v provinci Gauteng v Republiki Južna Afrika, kjer so potrdili približno 100 primerov, pristona pa naj bi bila še v ostalih osmih provincah te države na jugu afriške celine. Novo različico pa so pred tem zabeležili že v Botsvani in v Hong Kongu, kamor jo je prinesel nek popotnik, ki je obiskal Južno Afriko.

Oblasti nekaterih držav so se že odzvale na potencialno grožnjo. Izraelska vlada je tako, takoj po tem, ko so identificirali prvi primer nove različice v državi, prepovedala potovanja v in iz sedmih afriških držav. Sledila ji je tudi britanska vlada. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa danes zaseda na izrednem srečanju. Vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove je ob tem dejala, da je trenutno na voljo manj kot 100 sekvenc genoma nove različice virusa. Znanstveniki bodo po njenih besedah potrebovali še “nekaj tednov”, da bodo ugotovili, ali različica resnično predstavlja nevarnost za svet. “Vsakdo mora razumeti, da bolj kot virus kroži, več priložnosti ima, da se spremeni, več mutacij bomo videli,” je dejala Van Kerkhove.

Nova grožnja prihaja ob neprimernem času, ko svet pesti visoka inflacija zaradi ohlapne denarne politike, s katero so države blažile posledice prvih dveh valov epidemije, centralne banke pa zato napovedujejo postopen umik te denarne blazine. Nova zaprtja bi tako lahko še bolj poškodovala že tako pehajoče svetovno gospodarstvo.