Več mutacij

Strokovnjake skrbi nova različica koronavirusa, ki se ekspresno širi v Južni Afriki

G.G.
25. 11. 2021, 20.32
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 22.26
Deli članek:

Pa ne že spet, boste rekli. Komaj smo se seznanili z delto, ki je bolj kužna od alfe (britanske različice), ta pa je bila bolj kužna od wuhanskega originala, že je za vogalom menda skrb vzbujajoča različica B.1.1.529.

Reuters
V Južni Afriki je precepljenost proti covid-19 nizka.
Bodičasti protein S koronavirusu omogoči, da prodre v celice in se razmnožuje, zaradi česar zbolimo. Cepiva na osnov mRNA dajo telesu navodilo, da ustvari te proteine, da se imunski sistem nanje privadi in je pripravljen na boj proti njim, če se okužimo.

Virologi in imunologi s pozornostjo sokola v lovu za plenom spremljajo potencialno nevarno različico najbolj zoprnega koronavirusa na svetu. Gre za različico poimenovano B.1.1.529., ki so jo najprej zaznali v južnoafriški provinci Gauteng, kjer sta tudi veliki mesti Johannesburg in Pretoria.

Strokovnjaki ne želijo prehitro zagnati alarma, ki bi lahko povzročil paniko, a nekateri med njimi pravijo, da gre za »najbolj noro« različico virusa sars-cov 2 doslej, s čimer povzročajo prav paniko. Kaj je tako strašnega pri tej različici? Na zloglasnem bodičastem proteinu S, ključni virusni molekuli, so odkrili 32 mutacij, bistveno več kot pri drugih različicah, ki se sicer pogosto spreminjajo. Strokovnjake skrbi, da mutacije pri tej različici nakazujejo na visoko nalezljivosti in, kar je najbolj zaskrbljujoče, morebiten imunski pobeg, torej, da cepivo ne bi ščitilo pred virusom.

Kaj pa se dogaja v praksi? Ta različica se širi izjemno hitro. V pokrajini Gauteng, je v zadnjih dveh tednih zagospodovala in predstavlja 90 odstotkov vseh okužb. Na tem mestu moramo omeniti, da je po poletnem tretjem valu v Južni Afriki krepko upadlo število pozitivnih primerov, v zadnjih dneh pa je nekoliko naraslo, a le zaradi te »nore« različice. Precepljenost v Južni Afriki pa je nizka, komaj 26 odstotna.

Da gre za bolj kužno različico, so zaenkrat le ugibanja, najbolj črni indici. Kljub temu pa, kot je za Kronenzeitung povedal dunajski strokovnjak za genetiko Ulrich Elling, to različico podrobno spremljajo v Svetovno zdravstveni organizaciji. Južnoafriško ministrstvo za zdravje je prav tako vse sile usmerilo v preučevanje te različice. Če se vse skupaj izkaže za lažni alarm, toliko bolje.