Znižanje veljavnosti za prebolevnike

Danska se po dveh mesecih vrača na režim PCT

G.G.
8. 11. 2021, 21.40
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 21.45
Deli članek:

Ker je v zadnjih dneh število okužb s koronavirusom naraščalo, se je danska vlada odločila, da bo zopet v veljavo stopil pogoj PCT.

Reuters
Pomladi je bilo v Københavnu še videti koga z masko. Se vrača ta čas?

Danska, ki šteje šest milijonov prebivalcev, ima 76 odstotno polno cepljenega prebivalstva. 86 odstotkov polno cepljenih nad 12 let, s čimer ima eno od najvišjih precepljenosti v Evropi. V zadnjem tednu je število dnevno pozitivnih poskočilo in se je dvignilo nad 2000 na dan (v nedeljo 2294). Število covidnih bolnikov na intenzivnih enotah sicer ostaja nizko (36), se pa zvišuje število hospitaliziranih. Teh je že 303, kar je najvišja številka od februarja.

Vlada je zato pretresla številke in ocenila, da je čas za ponovno uvedbo pogoja PCT oziroma covidnega (zelenega) potrdila za vstop v lokale, nočne klube, restavracije in večje dogodke, v zaprtih prostorih takšne nad 200 ljudi, na odprtem nad 2000 (koncerte, različne shode, …).

Premierka Mette Fredriksen je necepljene spet pozvala, naj zavihajo rokave in se cepijo, saj bo sicer za njih »življenje postalo težje«. Zdravstveni minister Magnus Heunicke je razkril, kako bodo posredno uvedli obvezno cepljenje. Veljavnost covidnega potrdila za prebolevnike bodo znižali z enega leta na šest mesecev.

Vladna svetovalna skupina za covid je že predlagala, da se dvigne stopnja ogroženosti zaradi epidemije, s čimer bi lahko vlada posegla po še strožjih ukrepih. To pa lahko storijo le, če predlog večinsko podpre posebna covidna parlamentarna komisija, ki je enakovredno sestavljena iz vseh strank, tako vladnih kot opozicijskih. Šele nato lahko vlada spremeni zakon in uvede višjo stopnjo ogroženosti. Nekaj konservativnih strank po poročanju danskih medijev ni naklonjeno zaostrovanju razmer. Spomnimo. Danska je bila ena prvih držav v Evropi, ki je v začetku septembra opustila vse omejitve družbenega življenja zaradi koronavirusa.