Razlika v bolnišnicah

Irska v vrhu po precepljenosti, visoko pa tudi po številu okuženih

R.T.
3. 11. 2021, 19.33
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 19.45
Deli članek:

V večini primerov velja formula: višja precepljenost, manj okužb s koronavirusom in manj mrtvih in težje obolelih. Irska in Singapur sta vsaj delno izjemi.

Reuters
Prizor iz Dublina.

Irska, država s 6,5 milijona prebivalcev, se lahko pohvali z eno najvišjih stopenj precepljenosti v Evropi. Polno je cepljenih 75 odstotkov prebivalstva, več kot na primer v Italiji, kjer so pri 72 odstotkih. Prav na vrhu pa so po številu cepljenih polnoletnih oseb, cepili so 92 odstotkov »odraslih«.

Imajo zato nizko število okuženih s koronavirusom? Ne, v zadnjem tednu imajo od 2500 do 3700 pozitivnih na koronavirus na dan. Od marca do julija, ko še niso imeli takšne precepljenost, so zabeležili pod 1000 primerov na dan. Zaradi covida umre okoli 60 ljudi na teden. Imajo pa še znosno število covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih (86 na respiratorju, v Sloveniji trenutno 111). In to je tudi razlog, da irska vlada ne namerava zaostriti ukrepov, ki so bili dolgo časa med bolj ostrimi v Evropi. Irske zdravstvene oblasti pa so prebivalce vseeno pozvale, da omejijo druženje v večjih skupinah. Vzrok za takšne krivulje, trende iščejo prav v zelo strogih ukrepih v prvi polovici leta in s prihodom jeseni, ko se virus kljub precepljenosti lažje širi v zaprtih prostorih.

Na Irskem je obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnem prometu, vstop v lokale, restavracije in nočne klube je možen le z veljavnim covidnim potrdilom, a le za prebolevnike in cepljene.