Novih še vedno malo

V vrstah za cepivo so v veliki večini stali za poživitveni odmerek

G.G./STA
3. 11. 2021, 17.39
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 17.56
Deli članek:

V cepilnih centrih po Sloveniji je bilo danes opaziti povečan obisk, v Ljubljani so ljudje stali na dežju, da so se lahko cepili. Toda kdo se je cepil?

Bobo
Vrsta za cepljenje in testiranje v Mariboru.

Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 je po novem priporočen prej kot po šestih mesecih. Zaradi tega je bil povečan obisk cepilnih centrov, v vrstah so stali zlasti osebe, ki so želele tretji ali drugi odmerek (če so bile cepljene s cepivom Janssen). 

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so sporočili, da v zadnjih dneh beležijo izjemno povečan obisk vstopne točke Metelkova, kjer poteka testiranje na okužbo z novim koronavirusom s PCR-testom. Gre za največjo vstopno točko v Sloveniji, dnevno pa je na odvzem brisa naročenih tudi do 1400 oseb.

V zdravstvenem domu Ljubljana so danes do 12. ure cepili 436 oseb, od tega s prvim odmerkom 17 oseb, s tretjim pa 361 oseb. Ob povečanem zanimanju za cepljenje zato povečali število ekip za izvajanje cepljenja. V prihodnjih dneh bodo v ta namen podaljšali tudi čas delovanja cepilnega centra in dodatno povečali število cepilnih ekip, cepljenje pa bodo izvajali tudi med vikendom. "Da se čim bolj približamo potrebam naših uporabnikov, omogočamo tudi naročanje na cepljenje neposredno na proste termine," so sporočili.

Ob tem so poudarili, da je ob tako povečanem zanimanju na cepljenje treba počakati, ker se v tako kratkem času ne morejo formirati nove cepilne ekipe. Vsi zaposleni v cepilnem centru so namreč zaposleni v ambulantah, kjer nudijo ostale zdravstvene storitve. V ljubljanskem zdravstvenem domu so zagotovili, da se nastali situaciji prilagajajo v največji možni meri in da so vsi, ki so danes prišli na cepljenje, to lahko opravili, nekatere pa so naročili na proste termine v naslednjih dneh. Kljub temu ni bilo malo takih, ki so se ob pogledu na dolgo vrsto pred cepilnim mestom obrnili ali pa obupali po več kot uri ali dveh čakanja.

Bobo
Gneča pred cepilnim centrom v Zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi ulici.

Tudi v Mariboru slabo zanimanje za prvi odmerek

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so po besedah pomočnika direktorja Aleksandra Jusa opazili povečan interes za cepljenje, predvsem za cepljenje s poživitvenim odmerkom. Zato so število cepilnih ekip povečali na tri, enako bodo ravnali tudi v prihodnjih dneh, ko pričakujejo povečano zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom. Po besedah Jusa so namreč zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom izkazale tudi posamezne poklicne skupine, ki so bile v sklopu nacionalne strategije cepljene z vektorskimi cepivi konec marca oziroma v začetku aprila.

Kot je še opozoril Jus, pa je zanimanje za cepljenje s prvim odmerkom še vedno na zelo nizki ravni. Danes so namreč na cepilnem mestu v Mariboru s prvim odmerkom cepili 42 posameznikov, medtem ko so s poživitvenim odmerkom cepili 283 posameznikov.

Podobno drugod po Sloveniji

V cepilnem centru Zdravstvenega doma v Kranju so danes posamezniki na cepljenje čakali v več deset metrov dolgi vrsti, a je cepljenje po podatkih zdravstvenega doma teklo tekoče. Do 16. ure so tako proti covidu-19 cepili približno 440 posameznikov, od tega 330 s poživitvenim odmerkom. V Kranju že nekaj tednov na poživitvene odmerke po vabijo vse, ki so v cepilnem centru prejeli drugi odmerek cepiva. Sprva so vabili starejše od 65 let, dve tretjini sta se na vabilo odzvali. Starejše osebe, ki so že bile povabljene in se niso odzvale ali pa še niso prejele povabila in želijo prejeti poživitveni odmerek, vabijo na odprto cepljenje, ki poteka ob sredah med 11. in 17. uro, so sporočili.

Povečan obisk v prihodnjih dneh pričakujejo še v cepilnih centrih v Celju in Novem mestu. Po besedah koordinatorice cepljenja v Zdravstvenem domu Celje Doroteje Štruc, bodo v četrtek na cepilnem centru cepili s cepivom Pfizer, za kar že beležijo višje število naročenih na cepljenje s poživitvenim odmerkom. Opažajo tudi povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Kot je zatrdila Štruceva, so na povečan obseg cepljenja pripravljeni, omogočili bodo dodatne termine, na zalogi pa imajo tudi zadostne količine cepiva.

Tudi direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je za STA zatrdila, da za zdaj cepljenje poteka gladko, če se bo povpraševanje povečalo, pa bodo aktivirali dodatne cepilne ekipe in omogočili dodatne termine. Kot je še dodala, upa, da bodo povečan obseg cepljenja beležili tudi v prihodnjih dneh.