»zelo zaskrbljujoče«

Ameriški general: Kitajci so testirali »hipersonično orožje«

S.R.
27. 10. 2021, 21.12
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 21.13
Deli članek:

Ameriški general je dogajanje označil za »zelo zaskrbljujoče.«

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O tem, da je kitajska vojska v poletnih mesecih izvedla test hipersoničnega orožja, se je že nekaj časa šušljalo v ameriških medijih, a v Pentagonu tega doslej še niso uradno potrdili. Vse do danes, ko je o domnevnem testiranju spregovoril ameriški general in načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mark Milley. Dogajanje je označil za »zelo zaskrbljujoče.«

»Kar smo opazili, je bil zelo pomemben dogodek, povezan s testiranjem hipersoničnega orožja,« je pojasnil Milley, ki je po poročanju tiskovne agencije Reuters dogodek primerjal z rusko izstrelitvijo Sputnika 1 leta 1957, prvega satelita v Zemljini orbiti. Gre za orožje, s katerim bi se bilo mogoče izogniti ameriškemu protiraketnemu sistemu na Aljaski. Hitrost projektila naj bi bila kar petkrat višja od hitrosti zvoka, prav tako pa naj bi šlo za orožje, ki bi najprej odpotovalo v Zemljino orbito in se nato šele od tam usmerilo proti tarči.

Kitajsko zunanje ministrstvo testiranje tovrstnega orožja vseskozi zanika. Kot so pojasnili, so julija letos izvedli rutinsko testiranje, a ne rakete, temveč »vesoljskega plovila.« Hipersonično orožje so sicer v preteklosti že preizkušale tako ameriške kot ruske obrambne sile.