Covid v polnem razmahu

Za sprejem pacientov bi morali zaprositi sosednje države

L.T.
27. 10. 2021, 19.35
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 19.40
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje ocenjuje, da bodo postelje na intenzivnih oddelkih zapolnjene do konca tega tedna. Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber opozarja, da so v bolnišnicah začeli izvajati triažo. Za sprejem naših covidnih pacientov bi že morali zaprositi sosednje države.

Reuters
Koronavirus

Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja je vrsta inšpektorjev odšla na teren. Spoštovanje pogoja PCT je ta teden na javnih prevoznih sredstvi začel preverjati inšpektorat za infrastrukturo. Že pred njim je na teren odšel tržni inšpektorat, ki je izvajanje preverjal pri trgovcih.

Bo to dovolj? Verjetno ne, saj bi se morali teh ukrepov držati, še preden so enote intenzivne terapije (EIT) v bolnišnicah polne. Ministrstvo za zdravje ocenjuje, da »se bo načrtovanih 144 postelj na intenzivnih oddelkih zapolnilo v tem tednu«.

Kaj bi naredil nekdanji zdravstveni minister?

Nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra smo vprašali, kako bi ravnal v čevljih Janeza Poklukarja. Uvedel bi »sistemske ukrepe za prezračevanje šol in domov starejših občanov, kaže se, da se epidemija najbolj širi prek učencev. Zelo verjetno okužujejo svoje starše.« Ob tem bi v javne prostore namestil merilnike ogljikovega dioksida v zraku in prisotnost ljudi v prostoru pogojeval ob predpisani vrednosti 900 ppm. »To pomeni, da mora imeti gostilna na javnem mestu merilnik ogljikovega dioksida, ki bi nenehno kazal vrednosti.«

Keber bi v zaprtih prostorih uvedel nošnjo mask tipa FFP2. Takšen ukrep so sprejeli v sosednji Avstriji, kjer navadna kirurška maska ne zadostuje več. »Kljub vsemu nezaupanju javnosti, ki ga je povzročila ta vlada, bi poskušal ustvariti vzdušje, v katerem bi se ljudje cepili,« je dejal Keber.

Covid-19 sledilnik
Okužbe se bliskovito širijo znotraj skupnih gospodinjstev. Drugi največji vir okužb so vzgojno-izobraževalni zavodi. Nezanemarljiv vir okužb so tudi delovna mesta in zasebna druženja, ugotavljajo na NIJZ.

Keber: V bolnišnicah že izvajamo triažo

Ministrstvo za zdravje nam je dal še podatek, da je povprečna starost obolelega na akutnem oddelku 71,8 leta, v enoti intenzivne terapije pa 66,7 leta. »To meni govori, da na akutnih oddelkih deluje triaža. Torej triaža ni bila izvajana samo v domovih za ostarele, ampak zdravniki tudi v bolnišnici presojajo, ali je pacienta smiselno zdraviti v EIT.« Ministrstvo za zdravje nam v preteklosti ni odgovorilo na vprašanje, ali zdravniki zaradi preobremenjosti s triažo odločajo o življenju in smrti covidnih pacientov.

Triažo so morali izvajati v Belgiji in Italiji, ki sta zaradi tega sosednje države zaprosili za sprejem obolelih. »To bi bilo smiselno izvesti tudi pri nas,« je predlagal Keber.