Padec podpore

Kurz padel v nemilost Avstrijcev

B.K.
26. 10. 2021, 08.41
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 08.44
Deli članek:

Nekdanji kancler je izgubil zaupanje državljanov. Večina se strinja, da bi moral oditi.

Profimedia
Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Zlati deček avstrijske politike Sebastian Kurz, ki je kanclersko mesto prvič prevzel pri (za politiko) rosnih 31 letih, je padel v nemilost svojih volivcev. Potem, ko se je zaradi obtožb o korupciji unaknil z državnega vrha in se vrnil v parlamentarne vrste, mu je krepko padla javnomnenjska podpora, poroča portal Euractiv.

Približno 65 odstotkov vprašanih Avstrijcev namreč meni, da bi Kurz moral dokončno zapustiti politiko. Le 27 odstotkov si ga še želi v vidnejši politični vlogi, kaže raziskava, ki sta jo opravili avstrijska tiskovna agencija APA in televizija ATV.

Kurz se iz politike najbrž ne bo umaknil, kljub temu, da se je odpovedal kanclerskemu stolčku, pa še vedno vodi Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP). Kurzev naslednik Alexander Schallenberg, je ob nastopu na novo funkcijo večkrat poudaril, da bo s Kurzem tesno sodeloval, Kurz pa naj bi prav tako bil kanclerski kandidat ÖVP na prihodnjih volitvah.

Profimedia
Alexander Schallenberg je Kurza nasledil na čelu države.

A z zatonom Kurzeve priljubljenosti bi se stališče Schallenberga utegnilo spremeniti, saj je postal najbolj priljubljen konservativni politik. Da je na čelu države je namreč všeč kar 41 odstotkom avstrijskega elektorata. Kurza pa je prehitel tudi po priljubljenosti med konservativnimi volivci. Podpira ga namreč kar 88 odstotkov siceršnjih volivcev ÖVP, medtem ko Kurza le še 71 odstotkov.