Moderna

Ema odobrila poživitveni odmerek, podpis posebne izjave ne bo več potreben

S.R./STA
25. 10. 2021, 21.14
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 21.29
Deli članek:

Po cepivu Pfizer/BioNTech je v primeru poživitvenega odmerka odobritev Evropske agencije za zdravila (Ema) dočakala tudi Moderna.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Cepivo Moderne v Sloveniji sicer že uporabljamo tudi za tretje in poživitvene odmerke, a je morala oseba, ki se je odločila za to cepivo, doslej podpisati posebno izjavo o seznanitvi, da poživitveni odmerek tega cepiva proti Covidu-19 še ni registriran za uporabo. V primeru Pfizerjevega cepiva to od začetka oktobra, ko je uporabo za ta namen odobrila Ema, ni bilo več potrebno. Ema je uporabo poživitvenega odmerka pri polnoletnih ljudeh danes odobrila tudi za cepivo Moderne

"Podatki kažejo, da tretji odmerek Moderninega cepiva od šest do osem mesecev po drugem odmerku poveča raven protiteles pri odraslih, pri katerih je raven upadla," je na spletu sporočila Ema. Poživitveni odmerek je velik za polovico prvega oziroma drugega.

Kot so pojasnili, so stranski učinki po tretjem odmerku podobni kot po drugem. Poudarili so, da pozorno spremljajo tveganje za vnetje srčne mišice ali drugih zelo redkih stranskih učinkov. Izpostavili so tudi, da morajo pristojni nacionalni organi izdati priporočilo o uporabi tretjega odmerka Moderninega cepiva, pri čemer naj upoštevajo epidemiološke razmere v državi.

Ema je v začetku meseca odobrila tretji poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 18 let, šest mesecev po drugem odmerku. Za ljudi s hudo oslabljenim imunskim sistemom je ob tem priporočila cepljenje z dodatnim odmerkom Pfizerjevega ali Moderninega cepiva najmanj 28 dni po cepljenju z drugim odmerkom.