Sosedje medtem slavijo

FOTO: Ukrepe bodo rahljali šele, ko bo precepljenost dosegla 90 odstotkov

S.R./STA
22. 10. 2021, 09.33
Posodobljeno: 22. 10. 2021, 09.36
Deli članek:

Na Novi Zelandiji, kjer so se do letošnje zime (pri nas poletja) z vidika preprečevanja širjenja okužbe s sars-cov-2 uspešno spopadali z epidemijo, so zdaj na udaru različice delta.

Profimedia
Nova Zelandija, ki je bila vzor v boju proti covidu-19, se sooča s širjenjem bolj nalezljive različice delta.

Bili so celo tako uspešni, da do tega vala, s katerim se srečujejo trenutno, praktično velika večina prebivalcev še ni bila v stiku z virusom. Vso zaščito, na katero se lahko v času delta različice, ki je končno prebila njihov zid, opirajo, jim nudijo cepiva. Kot je pojasnila novozelandska premierka Jacinda Ardern, bodo stroge ukrepe za zajezitev širjenja rahljali šele, ko bo proti covidu-19 cepljenih 90 odstotkov prebivalcev.

Ko bo ta cilj dosežen, bo Nova Zelandija uvedla nov sistem covidnega semaforja glede na število primerov okužbe in obremenitve zdravstvenega sistema. V primeru zelene obarvanosti se bodo na primer nekateri lokali lahko odprli za popolnoma cepljene ljudi, do takrat pa veljajo stroge omejitve, tudi če se pojavi le nekaj primerov okužbe, je pojasnila. "Če želite početi stvari, ki so vam všeč, se morate cepiti," je dejala Ardernova. Kot je poudarila, ta pristop daje upanje skoraj dvema milijonoma prebivalcev Aucklanda, kjer je že devet tednov v veljavi ustavitev javnega življenja.

"Če ste cepljeni, boste lahko uživali v stvareh, ki jih imate radi, prepričani, da so ljudje okoli vas in okolje, v katerem ste, čim bolj varni," je dodala. Na Novi Zelandiji je bilo doslej z dvema odmerkoma cepljenih 68 odstotkov prebivalcev, 86 odstotkov pa jih je prejelo en odmerek cepiva.

Nova Zelandija, ki je bila vzor v boju proti covidu-19, se sooča s širjenjem bolj nalezljive različice delta, in to kljub temu, da v največjem mestu v državi, Aucklandu, že več kot dva meseca velja stroga ustavitev javnega življenja. V četrtek so na Novi Zelandiji prvič doslej v enem dnevu zabeležili trimestno število okužb z novim koronavirusom. V državi s petimi milijoni prebivalcev so sicer doslej potrdili nekaj manj kot 5000 primerov okužb, umrlo je 28 ljudi, kar je v primerjavi z drugimi državami zavidljiva statistika.

Profimedia
V Melbournu nazdravljajo koncu dolgega zaprtja.

Sosedje nazdravljajo

"Čutiti je optimizem. Čutiti je ponos ob tem, kar smo dosegli. Skušam ne zveneti kot kakšen solzav oče, a ponosen sem, prekleto ponosen na to državo," je sporočil premier Viktorije Dan Andrews in prebivalce pozval, naj se odpravijo ven in si "privoščijo novo frizuro, naročijo kosilo ali prijatelju plačajo pijačo".

Drugo največje avstralsko mesto Melbourne se je po eni najdaljših serij zaprtij zaradi pandemije covida-19 danes znova odprlo, kar so številni meščani proslavili v barih in restavracijah, mnogi pa so se tudi že postavili v vrsto pred frizerskimi saloni. Gostinci poročajo o neverjetnem navalu gostov.

Pet milijonov prebivalcev Melbourna, ki je sicer slovel kot zelo živahno mesto s številnimi lokali in razvito kulturno-umetniško sceno, je od začetka pandemije pod zaprtjem preživelo več kot 260 dni. Zadnje zaprtje je bilo že šesto po vrsti. V tem času se je mesto spremenilo, zaprtja so spremljali številni protesti, mnogi so se preselili v manjše kraje brez protikoronskih omejitev.

A z današnjim dnem so bile v Melbournu številne omejitve, ki so veljale od 5. avgusta, vendarle odpravljene. V mestu in avstralski zvezni državi Viktorija, kjer se nahaja, je namreč zdaj proti covidu-19 polno cepljenih 70 odstotkov starejših od 16 let, kar je bil pogoj za sprostitev ukrepov.

Profimedia
V Melbournu nazdravljajo koncu dolgega zaprtja.

Rahljanje

Od polnoči v Melbournu ne velja več nočna policijska ura. Dosedanja prepoved obiskov na domu se je spremenila, tako da so zdaj dovoljeni obiski desetih gostov. Na prostem se lahko odslej druži po 15 ljudi. Lokali ter številne trgovine in storitvene dejavnosti so se znova odprli, čeprav večinoma pod strogimi pogoji, predvsem glede števila strank, nekateri - npr. frizerji - pa tudi le za polno cepljene.

Prebivalci medtem še vedno ne smejo zapuščati mesta, del trgovin pa se bo odprl šele, ko bo stopnja precepljenosti dosegla 80 odstotkov, za kar naj bi bilo potrebnih še vsaj nekaj tednov.

25-milijonska Avstralija se je doslej v pandemiji izognila najhujšemu. Zabeležili so okoli 130.000 okužb in 1500 smrti. Oblasti zvezne države Viktorija sicer svarijo, da bo zaradi odločitve o odprtju verjetno prišlo do "velikega pritiska" na bolnišnice, saj se število okužb z novim koronavirusom v Avstraliji v zadnjem času povečuje, v četrtek so jih npr. potrdili 2232.

Profimedia
V Melbournu nazdravljajo koncu dolgega zaprtja.