Prepoved pesticidov

Potrebnih še 100.000 podpisov za vseevropsko zaščito čebel

B.K./STA
29. 9. 2021, 13.17
Posodobljeno: 29. 9. 2021, 13.18
Deli članek:

Evropska pobuda za zaščito čebel in kmetov je zbrala že več kot milijon podpisov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Peticija, ki se zavzema za postopno prepoved uporabe sintetičnih pesticidov v EU ter posledično zaščito čebel in kmetov, je zbrala 1,05 milijona podpisov, je zapisano na spletni strani gibanja Rešite čebele in kmete. A na gibanju opozarjajo, da bi za zagotovljen uspeh do četrtka morali zbrati vsaj 1,15 milijona podpisov.

Podpise se zbira v okviru evropske državljanske pobude za zaščito čebel in kmetov. V primeru, da je v okviru evropske državljanske pobude zbranih milijon podpisov iz vsaj sedmih držav članic, morata Evropska komisija in Evropski parlament začeti postopek iskanja rešitev za naslovitev zahtev civilne družbe, so pojasnili v gibanju.

A pri tem so opozorili, da bi bilo za zagotovitev uspešnosti pobude treba zbrati vsaj 1,15 milijona podpisov. Delež neveljavnih podpisov namreč v povprečju znaša med 10 in 20 odstotki. Podpise je mogoče preko spletne strani pobude savebeesandfarmers.eu oddati še do četrtka do polnoči.

Profimedia
Uporaba biosintetičnih pesticidov je lahko usodna za celotne panje čebel.

Trenutno so v okviru pobude zbrali 1.058.665 podpisov. "Dejstvo, da nam je to uspelo kljub omejitvam zaradi pandemije covida-19, kaže na to, kako zelo ljudje zahtevajo spremembe v kmetijski politiki," je pojasnila Veronika Feicht z münchenskega inštituta za okolje, ki je eden izmed organizatorjev te pobude.

Podpisniki s peticijo zahtevajo odpravo uporabe sintetičnih pesticidov v roku 15 let, vrnitev k biodiverziteti in podporo kmetom pri prehodu z industrijskega kmetijstva, je še zapisano na spletni strani pobude.