Po smrti 20-letnice

Minister Poklukar: "Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno"

G.G./B.K.
29. 9. 2021, 12.25
Posodobljeno: 29. 9. 2021, 12.53
Deli članek:

Po žalostni vesti o smrti 20-letnice v UKC Ljubljana je nastopil še minister za zdravje Janez Poklukar.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Bojana Beović je pojasnila, da "ozko" strokovno gledano oseba po prvem odmerku cepiva Janssen še ni zaščitena. Zato strokovna skupina ni izdala priporočila, da je takoj po cepljenju oseba že imuna, zaščitena.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob smrti 20-letnice v UKC Ljubljana, "zapletu, ki se je končal tragično", izrekel "sožalje svojcem". Zatrdil je, da so stekli vsi postopki, preiskava primera, ki bo razjasnila, ali je dejansko šlo za posledice cepljenja. 

Do takrat pa bo veljal sklep posvetovalne skupine za cepljenje: cepljenje s cepivom Janssen se do razjasnitve situacije začasno ustavi. "V kolikor je pristojna komisija ocenila, da se cepivo umakne, to popolnoma podpiram," je dejal minister in poudaril, da "stroka nenehno preverja in beleži stranske učinke," doslej pa smo pri nas zabeležili "en primer povezave med cepljenjem in smrtjo".

Prednost imela in imajo mRNA cepiva

Vodja posvetovalne skupine infektologinja Bojana Beović pa je razložila, da so se pri skupini za takojšnjo ustavitev cepljenja s cepivom podjetja Janssen odločili, "dokler ne bodo znane podrobnosti primera". Po tem se bodo ponovno odločili "kako naprej cepivo uporabljati."

Cepivo je sicer registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine, države po svetu pa v nekaterih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa, je poudarila Beovićeva. V Sloveniji je posvetovalna skupina poleti, ko je bilo cepiv že dovolj, podala priporočilo, da imajo pri cepljenju prednost mRNA cepiva. 

Gre za izjemno redek dogodek, po mnenju infektologinje pa je še "posebna smola", da se je to zgodilo pri nas. V Združenih državah Amerike, kjer so s cepivom Janssen cepili osem milijonov ljudi, so našteli skupno 28 primerov tovrstnih neželenih dogodkov. V Sloveniji smo doslej uporabili 120.000 odmerkov tega cepiva.

Dodaten nakup cepiva Janssen

Vlada je sicer včeraj potegnila nesrečno potezo. Odločili so, da bodo od Madžarske kupili 100.000 odmerkov Janssena. Poklukar je razložil, da so se za nakup odločili, ker je bil septembra velik interes za cepljenje z Janssnom. Ta bo zdaj na "čakanju" dokler komisija ne opravi svojega dela in poda ugotovitve in nadaljnje usmeritve.