Z Zelenimi in liberalci

Scholz bi sestavil koalicijski "semafor"

G.G./STA
27. 9. 2021, 12.50
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 13.23
Deli članek:

V boju za kanclerski položaj v Nemčiji ima vodilno pozicijo kandidat socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz. Njegova stranka je prejela za 1,6 odstotne točke več glasov od konservativne unije CDU in CSU.

Profimedia
Scholz bi koalicijo najraje sestavil z Zelenimi in liberalci. V tem trojčku bodo najbolj zahtevna pogajanja z liberalci.

Scholz je odločen, da sestavi koalicijsko vlado. Koga bi povabil v vladni ansambel? Zelene in liberalce (FDP). Velika koalicija s CDU in CSU mu ne diši. Konservativna unija, ki je v primerjavi z volitvami leta 2017 izgubila velik del podpore, po njegovem prepričanju ni le izgubila, ampak dobila jasno sporočilo volivcev, naj "odide v opozicijo", je bil na sedežu SPD v Berlinu danes jasen Scholz.

Kot je še dodal, ljudje zdaj zahtevajo "pragmatizem in umetnost vladanja" in SPD jim želi "v miru" zagotoviti to, kar želijo. "Izpolnili bomo nalogo, ki so nam jo podelili državljanke in državljani," je zatrdil in dodal: "Vedeti morate, da je Nemčija vedno imela koalicijo in vedno je bila stabilna."

Na novinarski konferenci je še izrazil prepričanje, da bodo hitro oblikovali vlado in sicer še pred božičem. Scholz zaenkrat ni želel odgovoriti, ali bodo člani soodločali o koaliciji, saj da bodo o tem odločali, ko bodo tako daleč.

Po dosedanjih podatkih nemške osrednje volilne komisije je SPD v nedeljo prejela 25,7, konservativna unija CDU in CSU pa 24,1 odstotka glasov. To je njen najslabši rezultat doslej, a vendarle več, kot so ji napovedovale zadnje ankete. Obe najmočnejši stranki bi tako matematično gledano skupaj očitno imeli zadostno večino, da bi znova oblikovali veliko koalicijo (GroKo).