posledice brexita

FOTO: Združeno Kraljestvo je ostalo brez nafte

B.K.
27. 9. 2021, 10.39
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 10.43
Deli članek:

Potem, ko je Združenje prodajalcev goriv sporočilo, da sta kar dve tretjini bencinskih servisov prazni, so britanske oblasti začasno zadržale izvajanje zakona o varstvu konkurence, razmišljajo pa tudi, da bi transport goriva izvajala vojska.

Profimedia
Pred črpalkami, kjer se še da natočiti gorivo, se vijejo dolge kolone.

Britanska vlada je začasno zadržala izvajanje zakona o varstvu konkurence, da bi tako zagotovila dobavo goriv do bencinskih servisov, poroča britanska televizija BBC. S tem naj bi se podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo goriv lažje koordinirala in si delila informacije o dobavi goriv.

V zadnjih dneh je namreč po celotnem Otoku začelo zmanjkovati goriv na bencinskih servisih. Najhuje je v odročnih krajih, kjer so črpalke prazne. Mnogo Britancev je zato prejšnje dni na zalogo kupovalo goriva in tako le še poglobilo krizo.

Združenje prodajalcev goriv, v katerega je združenih nekaj manj kot 5.500 neodvisnih bencinskih servisov, je medtem sporočilo, da kar dve tretjini vseh njihovih servisov nima več goriva, ostali pa točijo še zadnje kaplje. Na Otoku sicer obratuje nekaj več kot 8.000 črpalk.

Profimedia
Najhuje je v urbanih središčih in na odročnih krajih.

Težave v dobavni verigi goriv se kopičijo zaradi pomanjkanja voznikov cistern, ki bi goriva iz rafinerij dostavljali servisom. Britanski ministri zato razmišljajo celo, da bi to delo naložili vojski.

Težav v dobavni verigi pa ne čutijo le prodajalci bencina pač pa tudi mnoge trgovine in restavracije s hitro prehrano, ki so prav tako odvisni od redne dostave proizvodov in sestavin.

Da ne gre za pomanjkanje bencina so v izjavi za javnost zagotovili tudi pri naftnih podjetjih Shell, ExxonMobil in Greenergy. Težava je po njihovem mnenju v nenadnem povečanju povpraševanja, ki je posledica panične nabave na strani potrošnikov.

Profimedia
Bencinske črpalke so prazne.

Britanska vlada pa se bo problema lotila še na en način. Že v soboto so namreč sporočili, da bodo 5.000 tujim voznikom cistern in tovornjakov zagotovili začasne vize, ki bodo veljale do božiča. Domačim imetnikom vozniških dovoljenj za tovornjake, ki ne delajo v avtoprevozništvu pa so poslali pisma, v katerih ji prijazno naprošajo naj priskočijo na pomoč državi.

Od konca leta 2019 je Velika Britanija sicer izgubila kar 72.000 voznikov tovornjakov. Večino zaradi brexita, saj so se tujci morali vrniti domov.