visoka podpora

Švicarji na referendumu legalizirali istospolne poroke

B.K.
27. 9. 2021, 09.04
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 09.11
Deli članek:

Tradicionalno konservativni Švicarji so na nedeljskem referendumu presenetljivo z visoko večino podprli poroke istospolnih partnerjev. S tem se Švica pridružuje večini ostalih zahodnoevropskih držav.

Profimedia
Fotogafija je simbolična.

“To je zgodovinski dan za Švico, zgodovinski dan za enakost istospolnih parov in pomemben dan za celotno LGBT skupnost,” je po zaprtju volišč dejal vodja kampanje za legalizacijo Jan Muller.

Legalizacijo istospolnih porok je po začasnih podatkih švicarske federalne vlade podprlo 64,1 odstotka volivcev. Švica je tak postala 30. država na svetu, ki je legalizirala poroke istospolnih partnerjev. Led je leta 2001 prebila Nizozemska, ki je prva na svetu legalizirala istospolne poroke.

Po navedbah pravosodne ministrice Karin Keller-Sutter se bodo prvi istospolni pari lahko poročili že 1. julija prihodnje leto. “Katerikoli par, ki se ima rad in se želi poročiti, se bo lahko. Ne glede na to ali gre za dva moška, dve ženski ali moškega in žensko,” je dejala. “Državi ni potrebno govoriti kako najljudje živijo svoja življenja,” je dodala.

Istospolni pari lahko sicer že zdaj registrirajo civilno partnerstvo. Vsako leto se za ta korak odloči približno 700 parov. A civilno partnerstvo parom ne zagotavlja istih pravic kot poroka. Z njim namreč ni mogoče dobiti švicarskega državljanstva, se prijaviti za posvojitev otrok ali za umetno oploditev.

Spremembo zakonodaje so podprli v vseh 26. švicarskih kantonih, tudi v najbolj konservativnih. Največjo podporo so sicer zabeležili v Baslu, kjer je legalizacijo podprlo tri četrtine vseh volivcev.