dobra zaščita

NIJZ: Tretji odmerek cepiva preprečuje prenašanje virusa

B.K.
27. 9. 2021, 12.14
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 12.14
Deli članek:

Okužbe se v Evropski uniji zmanjšujejo, a nekaj držav, med njimi tudi Slovenija, temu trendu ne sledi.

Rok Horvat
Prej kot bomo dosegli dovoljšnjo precepljenost, prej se bodo sprostili ukrepi.

sta
Irena Grmek Košnik

V Evropski uniji se aktualni val okužb stabilizira, je danes novinarjem povedala epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik. Okužbe se v povprečju zmanjšujejo, a še vedno naraščajo “v vzhodnih delih Evrope,” tudi v starejših starostnih skupinah, kar je še posebej zaskrbljujoče.

Med državami, ki skrbijo evropske zdravstvene oblasti je tudi Slovenija. Ta je za Litvo na drugem mestu po prenosu okužb, na seznamu pa so še Latvija, Romunija in Estonija. Pričakuje se, da bodo pri nas v prihodnje naraščali vsi trije trendi: število novih okužb, sprejemi v bolnišnico in smrti zaradi okužb.

Dobro precepljene države že umaknile ukrepe

Da bi širjenje ustavili, bi bilo potrebno precepiti več kot 70 odstotkov vse populacije, je dejala Grmek Košnikova. Tiste države, ki jim je to uspelo, zdaj že odpravljajo omejitvene ukrepe, V Združenem kraljestvu, na Danskem in na Norveškem pa so sprostili že vse ukrepe, a so tudi precepili več kot 95 odstotkov populacije, ki je starejša od 50 let.

Tudi pri nas se število cepljenj, odkar je vlada uvedla obvezen pogoj PCT, malce hitreje zvišuje. Še vedno pa smo na repu. Precepljenih imamo namreč le 53 odstotkov celotnega prebivalstva oziroma 62,5 odstotkov, če štejemo le starejše od 18 let.

Tretji odmerek priporočajo starejšim in kroničnim bolnikom

Ker pri nas ne gre pričakovati hitrega upada okužb, se pojavlja vprašanje, kako je s tretjim odmerkom. Grmek Košnikova je opozorila, da cepljenje s tretjim odmerkom še ni registrirano, a ga pri nas priporočajo že od avgusta, predvsem za imunsko oslabele osebe.

Prvi na seznamu za tretji odmerek bi tako morali biti oskrbovanci domov za starejše občane, ki so bili pocepljeni večinoma že do februarja. Tretji odmerek se priporoča tudi vsem starejšim od 70 let in ranljivim kroničnim bolnikom, z njim pa se lahko cepijo tudi vsi tisti, ki bi to sami želeli.

Med drugim in tretjim odmerkom naj bo 6 mesecev pavze, priporočeno cepivo za tretjo dozo pa je tisto z mRNA tehnologijo, se pravi Pfizerjevo ali Modernino.

Še ena dobra novica glede cepljenja s tretjim odmerkom pa je ta, da se s tretjim cepljenjem doseže služnična imunost. To pomeni, da tretji odmerek ne ščiti samo pred boleznijo pač pa tudi pred prenašanjem okužbe na druge ljudi.