Tretji odmerek na Češkem

Poživitveni odmerek bo na voljo vsem polno cepljenim

S.R.
30. 8. 2021, 16.41
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 17.02
Deli članek:

Na Češkem bodo še pred koncem septembra začeli s cepljenjem s tretjim odmerkom. Prednost bodo imeli starejši od 60 let, a bodo lahko poživitveni odmerek prejeli tudi mlajši, pri katerih je od prejema zadnjega odmerka minilo najmanj osem mesecev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Češka vlada se je odločila, da bo od 20. septembra naprej vsem »polno« cepljenim osebam na voljo tudi tretji, tako imenovan poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Na Češkem je od začetka pandemije zaradi covida-19 umrlo že več kot 30.000 ljudi. Z vidika števila smrti glede na število prebivalstva tako spada med države, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Z virusom sars-cov-2 se je doslej potrjeno okužilo že skoraj 1,68 milijona državljanov, a je številka najverjetneje še precej višja, saj so številni okužbo preživeli brez simptomov in brez da bi se testirali. Precepljenega je nekaj več kot 50 odstotkov prebivalstva.

Po današnjih navedbah češkega ministra za zdravje Adama Vojtecha se poživitveni odmerek svetuje zlasti starejšim od 60 let, a bo cepljenje s tretjim odmerkom na voljo tudi vsem mlajšim, ki so se že cepili. Za tretji odmerek bodo uporabili mRNA cepiva Pfizer/BioNTech ali Moderna, a se bodo lahko cepili le tisti, ki so zadnji odmerek cepiva prejeli pred najmanj osmimi meseci.

Vprašanje tretjega odmerka imajo na mizi tudi slovenski odločevalci. Posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović, je že izdala priporočilo, da se poživitveni odmerek v prvi vrsti nameni imunsko oslabljenim osebam, predvsem starostnikom v domovih starejših občanov, zaposlenim v zdravstvu, v socialnem varstvu, v šolstvu in seveda starejšim od 60 let. Da se poživitveni odmerek kaže kot »vse bolj smiseln,« je prejšnji teden poudaril tudi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Kako bo s preostalim delom prebivalstva in kakšen bo časovni razpon med drugim in tretjim odmerkom cepiva pri nas, zaenkrat še ni znano, a gre odločitev pričakovati kmalu, morda že po današnjem sestanku strokovne skupine za covid-19