Zaznali previsoko koncentracijo

Kopalci bruhali, imeli prebavne motnje: za tegobe na hrvaški plaži kriva fekalna bakterija

S.R.
18. 8. 2021, 17.41
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 20.21
Deli članek:

Visoka koncentacija fekalne bakterije Escherichia coli v vodi je seveda nemudoma znak za onesnaženost s fekalijami.

Profimedia
Jadranska obala med Klenovico in Senjem.

Poročali smo že o fekalni tegobi, s katero se soočajo v hrvaškem turističnem naselju Klenovica, ki upravno spada pod mesto Novi Vinodolski. Na nekaterih lokacijah v tamkajšnjem morju naj bi bilo opaziti močno prisotnost fekalij. Obiskovalci plaže so namreč tožili zaradi smradu, prebavnih motenj in bruhanja. Krivca so videli v neurejeni kanalizaciji bližnjega kampa. Kot je pojasnil župan Novega Vinodolskega Tomislav Cvitković, bodo treba odplake, ko se bodo znova pojavile, analizirati, pri čemer je zatrdil, da na omenjeni plaži sicer ni izpusta kanalizacije iz kampa. Pojasnil je, da je težko s prstom pokazati na krivca za tegobe, a zatrdil, da bodo razmere spremljali in po potrebi ukrepali.

Naj na tem mestu kot zanimivost navedemo, da je Klenovica na Wikipediji opisana kot kraj, znan po »številnih izvirih pitne vode, bistrem morju in lepi plaži. Vzdolž obale je več primernih mest za potapljanje in podvodni ribolov.« Krajanom pa ne bodo povšeči izsledki včerajšnje analize kakovosti tamkajšnjega morja. Kot danes poroča portal Index.hr, so vzorce odvzeli na različnih lokacijah ob plaži. Vsi izsledki analize bodo znani šele v prihodnjih dneh, a so pristojni za eno lokacijo že izdali nezadovoljivo oceno, saj se v njej nahaja prevelika koncentracija bakterije Escherichia coli ali krajše E.coli, torej bakterije, ki je del normalne črevesne flore v prebavnem traktu ljudi in živali. Rezultati analize vzorcev z drugih lokacij naj bi bili po prvih informacijah dobri, a bodo pristojni končno oceno podali jutri.

O prvih ugotovitvah so obvestili tudi pristojne inšpekcijske službe, občino in lokalno komunalno službo. Vzorce, ki jih bodo analizirali, so odvzeli tudi danes, tako bo tudi v naslednjih dneh, vse dokler se stanje ne bo izboljšalo. Med prejšnjimi vzorčenji, ki so na območju potekala med majem in 11. avgustom, sicer niso zaznali težav. Ravno obratno, takratne analize so kazale, da so tamkajšnje kopalne vode odlične kakovosti. Vir tokratnega onesnaženja še vedno preiskujejo, a naj bi po nekaterih poročilih na območju v morje nedavno izpraznili tovornjak s fekalijami.