sledenje stikov

Mario Fafangel zaskrbljen: Samotarji smo

R.T.
18. 8. 2021, 15.04
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 15.11
Deli članek:

Jih je res toliko brez visokorizičnih stikov?

Bobo
Mario Fafangel

Iz poročila NIJZ je razvidno, da so od 9. do 15. avgusta v Sloveniji potrdili 1329 novih primerov okužbe, epidemiologi pa so stopili v stik 1257 okuženimi posamezniki. Ti so jim dali podatke za 2005 kontaktov, od tega je bilo 943 visokorizičnih stikov.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je na družbenem omrežju Twitter izrazil zaskrbljenost zaradi težav pri odkrivanju stikov okuženih posameznikov. 

Minuli teden (9. avgust - 15. avgust) je namreč kar 61 odstotkov anketiranih oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, navedlo, da so brez visokorizičnih kontaktov. "Samotarji smo," je podatek pospremil Fafangel.

Vodilni epidemiolog je že pred časom dejal, da iskanje stikov temelji na dveh stebrih: prostovoljnost in želja po sodelovanju z epidemiologi ter hitrost obravnave okuženih oseb. Če epidemiologi uspejo stike okužene osebe obvestiti znotraj 48 ur, lahko epidemijo še vedno zelo dobro obvladujejo, je bil jasen.

Tokrat je zapisal: "Iskanje stikov je le en ukrep z rokom trajanja/omejenim vplivom na epidemijo. Smo pripravljeni vložiti v vzdržno digitalno obveščanje stikov na dolgi rok? (#ostani zdrav re-launch)?"