Model B

Ravnatelji srednjih šol po sestanku nezadovoljni: "Toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo"

A.S./G.G./STA
18. 8. 2021, 14.32
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 18.17
Deli članek:

Dijaki bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, glede samotestiranja zaposlenih odločitve še ni.

Bobo
Fotografija je simbolična

Ravnatelji srednjih šol so od sestanka s predstavniki ministrstev pričakovali konkretne rešitve glede začetka novega šolskega leta. A teh, razen za dijake, ki bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, niso zasledili. "Kot je na koncu povzel predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan, nismo dobili niti enega konkretnega odgovora," je dejal ravnatelj ljubljanske osnovne šole (OŠ) Livada Goran Popović.

Konec sestanka so po njegovih besedah tako dočakali le z enim konkretnim zaključkom. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) Milan Krek je namreč Pečanu predlagal, da zbere 12 odgovornih ravnateljev, da se usedejo s predstavniki NIJZ in skušajo doreči nekatere stvari. NIJZ bi tako poskušal konkretno odgovoriti na izpostavljena vprašanja v zvezi z izvajanjem pouka v novem šolskem letu.

Pečan je sicer v zvezi s sestankom za spletno Delo ocenil, da "toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo". "Čista in najčistejša beda," je dodal.

Veliko čejev

Osnovnošolske ravnatelje je zanimalo, ali bo pouk ob začetku šolskega leta potekal po modelu B, torej z učenci pri pouku, in če bo, kako dejansko organizirati pedagoški proces, med drugim športno vzgojo in druge aktivnosti. "Skratka veliko je čejev in morebitnih rešitev, kar nam ne zadostuje", pravi Popović.

Poudaril je, da ravnatelji potrebujejo jasne odgovore na številna vprašanja, kot na primer, pod katerimi pogoji lahko pri obveznih, neobveznih in izbirnih predmetih mešajo skupine učencev, kako bo potekalo tudi jutranje varstvo, ki je namenjeno učencem prvega razreda, in podobno.

"Vse je obviselo v zraku, tudi to, kaj s sodelavci, ki niso cepljeni in se ne želijo testirati. Ali jim bomo preprečili delo, jih odstavili, jim dali odpoved ali zoper njih sprožili postopek? Kaj bomo storili z učenci, ki ne bodo nosili mask," se sprašuje Popović. "In šele zdaj se bo sestala skupina, ki bo poskušala na vse to odgovoriti, a voda nam teče v grlo, 13 dni je do 1. septembra," je opozoril Popović.

Po modelu B

Ministrstvo za izobraževanje si želi, da bi se pouk začel po modelu B, z vsemi učenci v šolah. Predlagajo samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo odvisna od svetovalne skupine za covid in vlade.

Ravnatelje med drugim zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je z ostalimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih, je še dodala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana.