Španija

V vročinskem valu demografski bum nadležne črne muhe

G.G.
18. 8. 2021, 17.41
Posodobljeno: 18. 8. 2021, 19.33
Deli članek:

Vročinski val v Španiji godi razcvetu toploljubnega mrčesa. V zadnjih dneh se nemarno množijo predvsem tako imenovane črne muhe.

Profimedia
Samice črne muhe se hranijo s krvjo sesalcev.

Ženske pripadnice črnih muh (Simuliidae) lokajo kri sesalcev, ne branijo se človekove, medtem ko moški pacifistično sesajo nektar. V določenih delih Španije so se tako namnožile, da so pristojne okoljske oblasti (ANECPLA) pred njimi opozorile prebivalce. Njihov ugriz je zelo boleč, saj počrpajo več krvi od komarjev, v redkih primerih pa se lahko pojavi alergična reakcija.

»Zunaj smo oblečeni v dolge rokave, sicer vas pogrizejo, tudi če uporabljate repelente,« je za televizijo Telamadrid razmere opisala meščanka madridske četrti Villaverde.

»Visoke temperature so eden od glavnih dejavnikov za porast populacije črne muhe,« je razložil direktor ANECPLA Jorge Galvan, saj v teh pogojih preživi več ličink črne muhe. V času ekstremne vročine se razmnožujejo še hitreje, ker se njihov življenjski cikel skrajša. Demografski bum črnih muh pa posledično pomeni tudi več ugrizov.

Najraje imajo sicer čiste reke in potoke, zato jim prijajo očiščene in zavarovane struge rek. Po drugi strani pa jim gre na roko tudi zmanjšana populacija netopirjev, njihovih naravnih sovražnikov. V delih Aragonije, Katalonije, Valencie in okolice Madrida je korelacija očitna. Z upadom števila netopirjev, se je povečalo število črnih muh. Pristojni si zato prizadevajo, da bi na različne načine povečali število netopirjev.