Morski vetrič

Putin ZDA in Združeno kraljestvo obtožil "vojaške provokacije"

J.P.
30. 6. 2021, 18.43
Posodobljeno: 30. 6. 2021, 18.45
Deli članek:

Ni strahu, da bi izbruhnila tretja svetovna vojna.

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin

V ponedeljek se je v Črnem morju začela mednarodna pomorska vojaška vaja, v kateri sodelujejo ZDA, Ukrajina in skoraj 30 drugih držav. Rusija ji ni bila naklonjena, vaja Morski vetrič pa bo trajala dva tedna. Po podatkih ZDA v vajah za preizkušanje pristajalnih operacij in zračne obrambe sodeluje približno 5000 vojakov, 30 ladij ter 40 letal in helikopterjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes vojaške sile ZDA in Združenega kraljestva obtožil, da uprizarjajo »kompleksno provokacijo«, potem ko naj bi se britanski rušilec HMS Defender preveč približal ruskemu Krimu. Pregnali naj bi ga z opozorilnimi streli, London pa temu oporeka, češ da je bila ladja v vodah Ukrajine in da ruska vojska nikoli ni sprožila opozorilnih strelov.

In čeprav po Putinovih besedah ni strahu, da bi odjeknila tretja svetovna vojna, pa je prepričan, da gre za poskus vzpostavljanja vojaških baz v oziroma blizu Ukrajini. Ruski predsednik je namignil še, da v operaciji sodeluje ameriško vohunsko letalo, ki naj bi vzletelo v Grčiji.

Še en dokaz torej, da so se v zadnjem času povečale napetosti na morskem območju okoli ukrajinskega polotoka Krim, ki ga je Rusija enostransko priključila leta 2014.