svojo stranko ohranja pri rezultatu, a nič več

Kriva ljubezen z Janšo: Zamenjava Tonina?

Luka Tetičkovič
30. 6. 2021, 18.08
Deli članek:

Matej Tonin se v vlogi ministra za obrambo povsem znajde, meritve javnih mnenj mu ne zamerijo niti neposrečenih fotografij med igro vojaka. V stranki NSi pa se na njegov račun vendarle oglašajo skeptični glasovi.

Bobo
V stranki NSi so nezadovoljni s tem, da se Tonin ne ograjuje od radikalnejših potez Janeza Janše.

V NSi pozorno spremljajo javnomnenjske raziskave, navsezadnje je Tonin sam nanje vezal zaupnico kot predsednik stranke. Pred zadnjimi državnozborskimi volitvami je napovedal, da bo rezultat stranke ponesel med dvomestne številke. Ko mu to ni uspelo, je organom stranke podal odstopno izjavo, vendar je niso sprejeli.

Javnomnenjske raziskave so Toninu v zadnjih mesecih spet naklonjene. Po raziskavi Ninamedie bi NSi maja volilo 7,3 odstotka volivcev, kar je izboljšanje rezultata iz decembra lani, ko je stranko nameravalo obkrožiti le 3,8 odstotka volilnih upravičencev. Drugače meri Mediana, po njeni raziskavi se je podpora NSi zmanjšala s 5,8 na 3,5 odstotka.

Ali izgublja več volivcev, kot jih dobiva?

Kot poroča Reporter, pa niso vsi v NSi zadovoljni z nastopi svojega predsednika; nekateri menijo, da bodo zaradi teh volivce prej izgubili kot pridobili. Pred vstopom v koalicijo je Tonin trdil, da bo v sredinskem trojčku z Desusom in SMC skrbel za blaženje politike SDS in ustavljal Janševe apetite, a se je to pri vseh treh strankah kmalu izkazalo za račun brez krčmarja. Po izstopu Desusa iz koalicije se je moč SDS le še povečala.

Čeprav je Tonin podpredsednik vlade, se nikoli ne zoperstavi premierju ob napadih na medije in pravosodje, ali pa kadar se na twitterju prereka s tujimi državniki in diplomati, se oglašajo kritični glasovi znotraj stranke NSi. Pri tem mu načelnost priznavajo pri čestitki ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu ob izvolitvi. Kot vemo, je premier Janša prenagljeno čestital poraženemu Donaldu Trumpu, Bidnu pa nikoli, kaj šele da bi se mu opravičil.

»Na vsako Janševo neumnost bi se morali odzvati in se javno ograditi ter mu zagroziti z izstopom iz vlade. To bi bila državotvorna drža, tako bi obdržali svoj obraz in ne bi izpadli kot cucki, ki se z vsem strinjamo, kar stori predsednik vlade,« je za Reporter povedal eden od sogovornikov iz NSi.

Očitajo mu še tri kardinalne napake: javno podporo vladni razveljavitvi zakonitega postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev, sodelovanje v ideološki vojni zoper Levico in najavo posebne uredbe o STA, ki se je izkazala za sporno.

Janša naj bi ga povsem očaral na kosilih

Kot je izvedel Reporter, naj bi Tonin dvakrat na teden kosil z Janšo in s teh kosil prihajal ves fasciniran nad vsemi uvidi in nasveti starejšega politika. Janša mu je odmeril tudi idealno funkcijo obrambnega ministra, na kateri se Tonin vidi tudi v prihodnjih mandatih, kar nam je nedavno potrdil. Alternativno se vidi v vlogi predsednika vlade, nam je še dejal takrat.

V stranki NSi so nezadovoljni s tem, da se Tonin ne ograjuje od radikalnejših potez Janeza Janše. 

Spomnimo, da si je Tonin sprva želel funkcije predsednika državnega zbora, ta položaj je že zasedal pred oblikovanjem vlade Marjana Šarca, nakar je džentelmensko odstopil. Težnja po tej funkciji je verjetno izvirala iz tega, da je javno mnenje predsednikom državnega zbora praviloma naklonjeno, saj usklajujejo parlamentarne spopade med koalicijo in opozicijo. Te ambicije je kmalu pred oblikovanjem koalicije prekinil Janša, ki je dejal, da želi imeti predsednike strank ob sebi v vladi.

Twitter
Tonin med obiskom vojakov na terenu

Ga želijo zamenjati?

Zaradi navedenega naj bi v stranki NSi razmišljali celo o menjavi Tonina na čelu, vendar je to pred volitvami malo verjetno. Kot alternativa se omenjata druga dva ministra iz vrst NSi – Jernej Vrtovec ali Janez Cigler Kralj.