brexit

Izteka se rok za ureditev statusa za državljane EU na Otoku. Kaj to pomeni za tam živeče Slovence?

Antun Katalenić
30. 6. 2021, 18.10
Deli članek:

Tisti, ki danes ne bodo oddali vloge za pridobitev nastanitvenega statusa, bodo od jutri lahko obravnavani kot nezakoniti rezidenti.

Profimedia
Zaradi brexita sta, vsaj kratkoročno, šibkejša tako Evropska unija kot Združeno kraljestvo.

Dolgoletni in izjemno zapleten postopek brexita, to je izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, vstopa v zaključne faze. Prejšnji teden je minilo že pet let od znamenitega referenduma, kjer je s tesno večino 51,89 odstotka zmagal tabor zagovornikov ideje izstopa iz EU. Kar je sledilo, lahko opišemo predvsem kot obdobje zmede, saj je izid referenduma Združeno kraljestvo pahnil v politično krizo in dirko s časom.

Ohranjanje pravic

Po več letih neuspešnih pogajanj in premikanj rokov je Theresa May zahtevno nalogo sklepanja izstopnega sporazuma prepustila aktualnemu premierju Borisu Johnsonu. Ta je tako rekoč pet pred dvanajsto uspel izpogajati dogovor z Evropsko komisijo, tako da so od 1. januarja 2021 odnosi med EU in Združenim kraljestvom urejeni v okviru Sporazuma o trgovini in sodelovanju. Gospodarski šok, ki ga je povzročila pandemija koronavirusa, je celotno zgodbo pahnil v drugi plan, medtem pa še vedno tečejo z brexitom določeni roki, eden od teh pa se izteče jutri.

Odločitev Združenega kraljestva, da ne bo več del EU-programa Erasmus+, za slovenske študente pomeni, da znotraj tega programa ne morejo več na izmenjavo na katero od univerz v Združenem kraljestvu. Napovedano je sicer, da bo Škotska še naprej sodelovala v programu Erasmus+.

Danes je določen rok za državljane EU, kot tudi Norveške, Islandije in Švice, ki bivajo v Združenem kraljestvu, da si uredijo tako imenovani naselitveni status (ang. settled status), ki jim omogoča, da še naprej uživajo iste pravice kot doslej. Po uradnih podatkih je do zdaj za ta status, ki pripada vsem, ki lahko dokažejo, da so v Združenem kraljestvu bivali pred 1. januarjem 2021, zaprosilo 5,6 milijona ljudi, kar je bistveno več, kot je bilo pričakovano. To je tudi del razloga, da še okoli 400.000 posameznikov in posameznic čaka na rešitev teh odločb, v zadnjih tednih pa vsakodnevno na naslov ministrstva za notranje zadeve v Londonu roma tudi po 10.000 prijav tistih, ki čakajo do zadnjega trenutka, da si uredijo status.

5000 Slovencev

 V okviru novega imigracijskega sistema je Združeno kraljestvo uvedlo tudi strožje kazensko preverjanje za državljane vseh držav. Osebo, ki bo želela vstopiti, se lahko zavrne, če njeno vedenje nakazuje, da njena prisotnost ni v javno dobro.

V več kot petmilijonski množici državljanov EU na Otoku po ocenah MZZ najdemo okoli 5000 državljanov Slovenije. Podatka o tem, koliko je takšnih, ki še čakajo končno odločbo, ni, so pa za Svet24 z londonskega konzulata Republike Slovenije odgovorili, da je glede na zadnje uradne podatke za naselitveni status do 31. 5. 2021 zaprosilo 4930 slovenskih državljanov. Pristojni medtem mirijo razumljivo nervozne tujce, rekoč, da bo vsak, ki bo še danes vložil prošnjo za status, z dokazilom o vložitvi prošnje že užival pravice, ki mu pripadajo kot državljanu EU, živečem na drugi strani Rokavskega preliva. To dokazilo v obliki certifikata bo po zagotovilih britanskega ministrstva za notranje zadeve nosilo enako težo kot potrdilo o statusu, tako da naj tuji državljani ne bi imeli težav z delodajalci ali najemodajalci. Kljub vladnim zagotovilom tujci pozivajo odgovorne, naj se rok podaljša, saj bi se tako lahko izognili zapletom, ki jih pričakujejo s certifikati. S konzulata Slovenije v Združenem kraljestvu sporočajo, da po njihovih podatkih tako imenovano spregledno obdobje (ang. grace period) ne bo podaljšano. Je pa britanska stran obljubila ustrezno fleksibilnost pri urejanju statusa, a le, če bodo prosilci imeli legitimne razloge za zamudo pri prijavi. Vsak, ki danes brez upravičenega razloga ne bo oddal prošnje, bo lahko obravnavan kot nelegalen rezident Združenega kraljestva.

Upravičene skrbi

Kljub pomirjujočim tonom iz pisarn ministrstva za notranje zadeve tujci, združeni v več civilnih iniciativ, poročajo o primerih nepotrebnih komplikacij in nadležnih izpraševanjih uslužbencev ministrstva, ki so dolžni preveriti, ali so trditve osebe o tem, koliko časa biva v državi, resnične. Skrbi vsekakor niso odveč. Zgodovina deportacij tujcev z Otoka, ki so v nekaterih primerih pred tem več desetletij živeli v Združenem kraljestvu, je tamkajšnji javnosti še predobro poznana.