organiziran kriminal

Od aprila že pet mafijskih umorov v Grčiji, vlada si puli lase

B.K.
3. 6. 2021, 10.45
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 10.45
Deli članek:

Mafijski umori povzročajo preglavice grški vladi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V grški vladi vlada alarmantno stanje. V zadnjih 40 dneh se je v tej južnoevropski državi namreč zgodilo že pet naročenih umorov, povezanih z organiziranim kriminalom, poročajo grški in evropski mediji.

Serija umorov se je začela aprila, ko je bil na domu v Atenah hladnokrvno ustreljen novinar Giorgos Karaivaz. Odtlej so bili na podoben način umorjeni še štirje ljudje.

Minister za javno varnost Mihalis Krisohoidis je poročilo o organiziranemu kriminalu višjemu sodišču predal sredi maja. V njem naj bi bilo približno 500 imen domnevnih članov grške mafije, povezanih z izsiljevanjem in umori.

Krisohoidis je ob tem obljubil, da bo v državi uvedel red in varnost, a od vložitve poročila sta pod mafijskimi streli končali še vsaj dve žrtvi. V nedeljo je bil v kavarni blizu Aten do smrti ustreljen 32-letni državljan Albanije, v ponedeljek pa je pod streli iz avtomobila končal 39-letni upokojeni boksar Tasos Berdesis. Oba naj bi bila povezana z organiziranim kriminalom v Grčiji.

Po poročanju grških medijev naj bi izbruh mafijskega nasilja negativno vplival na priljubljenost konzervativne vlade premierja Kiriakosa Micotakisa. Opozicijska stranka Siriza vladi očita, da namesto, da bi zavarovala državljane pred resničnim nasiljem, raje vzpostavlja posebno policijsko enoto za nadzor nad univerzami.