Nova generacija

Gates in Buffett bosta v osrčju premogovništva gradila jedrski reaktor

S.R.
3. 6. 2021, 09.22
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 09.22
Deli članek:

Milijarderja Bill Gates in Warren Buffett sta si za lokacijo svojega jedrskega reaktorja naslednje generacije izbrala ameriško zvezno državo Wyoming.

Reuters
Gates in Buffett sta že desetletja dobra prijatelja.

Izbira ni presenetljiva, saj gre za zvezno državo z obsežnimi nahajališči premoga, zaradi česar njeno gospodarstvo temelji predvsem na premogovništvu. Jedrski reaktor, ki bo za razliko od tradicionalnih porabljal različne vrste goriv, bo postavljen na območju nekdanje termoelektrarne.

Projekt bosta izvedli podjetji TerraPower, ki ga je Bill Gates ustanovil pred 15 leti, in PacifiCorp, ki je v lasti drugega milijarderja Warrena Buffeta. Gre za novo tehnologijo na področju jedrske energije, ki se med drugim za hlajenje reaktorja namesto na vodo zanaša na tekoči natrij. Ker gre za precej manjše jedrske elektrarne, so te bolj preproste za gradnjo. Nekateri strokovnjaki tovrstne reaktorje vidijo kot eno ključnih rešitev za svetovni problem podnebnih sprememb, saj gre za tako imenovano brezogljično tehnologijo, ki bi se lahko uporabljala ob boku drugih obnovljivih virov energije. Kot so sicer že lani napovedali v podjetju TerraPower, bi gradnja tovrstnega reaktorja stala približno milijardo ameriških dolarjev in trajala približno sedem let.

»To je najhitrejša in najbolj preprosta pot, da postanem brezogljični,« je novico pospremil guverner Wyominga Mark Gordon, ki se zaveda, da zvezna država, ki je največja proizvajalka premoga v ZDA, nujno potrebuje rešitev.