Katastrofa

FOTO in VIDEO: Ob obali Šrilanke se potaplja ladja, polna kemikalij

J.P.
2. 6. 2021, 18.44
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 18.57
Deli članek:

Okoljska katastrofa v nastajanju ...

Profimedia
X-Press Pearl

V Singapurju registrirana X-Press Pearl je gorela skoraj dva tedna, preden so se ognjeni zublji pred dnevi le vdali. Več dni so jo gasili šrilanški in indijski pomorščaki, da ne bi razpadla in potonila. Razburkano morje in monsunski vetrovi jim niso bili naklonjeni – ladja se, kot kaže, potaplja.

Profimedia
X-Press Pearl

Šrilanška oblast je sporočila, da skušajo ladjo odvleči na odprto morje, preden potone, da bi zmanjšali onesnaženje, a da je njen zadnji del odneslo.

Profimedia
X-Press Pearl

Če bo potonila pred pristaniščem šrilanške prestolnice Kolombo, se obeta okoljska katastrofa. Ne le na stotine ton goriva, morskemu življu pretijo tudi kemikalije, ki jih je prevažalo plovilo – kot poroča BBC, bi jo skupilo celotno morsko dno na območju.

Profimedia
X-Press Pearl

Nekateri okoljevarstveniki pristojnim očitajo, da bi morali dejansko stanje pred vleko oceniti potapljači.

V neposredni bližini razpadajoče ladje se nahaja mesto Negombo, ki slovi po najbolj nedotaknjenih plažah v državi. Na teh že nekaj dni opažajo gorivo in ladijski drobir, ki ga je tja poneslo morje.

Profimedia
X-Press Pearl

Na območju so že prekinili ribolov. Ribiči pa svarijo, da bi ladja, če potone, njihovi industriji lahko zadala smrtni udarec.

Profimedia
X-Press Pearl

Vedeli za uhajanje

Požar naj bi bil posledica uhajanja dušikove kisline, za katerega je posadka vedela od 11. maja. Ladja prevaža 25 ton te jedke kisline, ki se uporablja za proizvodnjo gnojil in eksplozivov. Singapursko podjetje X-Press Shipping, ki je lastnik plovila, je potrdilo, da je posadka bila seznanjena z uhajanjem, a da sta ji Katar in Indija zavrnila dovoljenje, da tam zapusti ladjo. Nato pa je začelo goreti …

Javnost je ogorčena, da je Šrilanka plovilu, potem ko sta ga zavrnili dve državi, dovolilo vstop v njihove vode.

Profimedia
X-Press Pearl

Šrilanška oblast je že ovadila kapitana ladje, ki so ga skupaj z drugimi člani posadke rešili prejšnji teden. Zasliševali so ga več kot 14 ur, sodišče pa je izdalo odredbo, ki njemu in še dvema članoma posadke preprečuje, da bi zapustili državo.

186 metrov dolgo plovilo je 15. maja s 1486 zabojniki na krovu izplulo iz indijskega pristanišča Hazira. V njih so poleg dušikove kisline še nekatere druge kemikalije.