Miloščina za upokojence

Vlada se hvali s 40 evri dodatka, najnižja pokojnina sramotnih 280 evrov

Žiga Kariž
2. 6. 2021, 18.00
Deli članek:

Vlada se te dni na vsak način trudi ustvariti vtis, da je edina, ki se je odločila pomagati upokojencem, ob tema pa pozablja, kdo je v tem mandatu temo zvišanja pokojnin sploh načel.

M24
Najnižje pokojnine v Sloveniji so še vedno sramotnih 280 evrov.

Če spremljate družbena omrežja, prek katerih politiki vse bolj pogosto komunicirajo z volivci in svojimi kolegi na nasprotni strani političnega spektra, ste v teh dneh zagotovo opazili, da se vlada Janeza Janše šopiri z dejstvom, da so se pokojnine za polno pokojninsko dobo zvišale za 40 evrov, na 620 evrov. Romana Tomc je tako v ponedeljek na twitterju objavila: »Danes bo 103.569 upokojencev prejelo višjo pokojnino. Najnižja pokojnina za polno dobo tako znaša 620,00 EUR. Za ekonomsko socialni položaj upokojencev in pokojninski sistem je poskrbljeno najbolje, ko @vladaRS vodi @strankaSDS @JJansaSDS.« Tudi Matej Lahovnik, vrhovni snovalec protikoronskih ukrepov, meni, da je ta vlada v enem letu naredila za upokojence več kot vse tri prejšnje skupaj.

Pripisovanje zaslug

Skoraj neverjetno je, da gre ob dejstvu, da v Sloveniji ni večje stranke, ki v programu ne bi imela na takšen ali drugačen način omenjene skrbi za upokojence, upokojencem tako slabo. Pogosto so bili v preteklosti žrtve tega, da je politikom zelo pomembno, kdo si bo lahko pripisal zasluge za »dobro dejanje«. Tako člani stranke SDS te dni večkrat izpostavljajo, da je vlada Marjana Šarca dvakrat zavrnila zvišanje najnižjih invalidskih pokojnin. To je sicer res, razlog za to pa je bil, da je vlada pripravljala svoj predlog bolj celovite pokojninske reforme. In seveda si je želela pripisati zasluge za zvišanje pokojnin. V času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca je bilo tovrstnih primerov več, ko je praviloma Levica nekaj predlagala in bila zavrnjena, nato pa je skoraj identičen predlog v državni zbor romal na predlog vlade.

Lastna hvala se pod mizo valja

Vlada Janeza Janše se hvali z dejstvom, da najnižja pokojnina znaša 280 evrov in najnižja invalidska pokojnina 388,54 evra.

Privrženci Janeza Janše s polnimi usti hvale te dni priročno pozabljajo omeniti dve stvari: prva je, da so pokojnine več let stagnirale zaradi Zakona o uravnoteženju javnih financ, tako imenovanega Zujfa, ki ga je sprejela prav pretekla vlada Janeza Janše. Drugo dejstvo pa je, da so tematiko zvišanja pokojnin v tem mandatu prvi načeli poslanci Levice. Miha Kordiš, poslanec Levice, tako o samohvali članov vlade nima prav dobrega mnenja. »Vlada Janeza Janše kaj drugega kot samohvale ne more pokazati. Običajno se hvali celo z zadevami, pri katerih se ni kaj za hvaliti. V primeru dviga pokojnin je treba povedati, da vlada zvišanja pokojnin ni imela med svojimi prioritetami. Šele ko smo se v Levici organizirali in organizirano pritisnili z našimi amandmaji ter argumentacijo, da je treba najprej in najbolj zvišati najnižje pokojnine, katerih prejemniki so v hudi revščini, je bila vlada postavljena v situacijo, ko naših predlogov ni mogla kar zavrniti, ampak jih je morala posvojiti.«

Mizerni zneski

Ko se pripenjajo medalje za to, da bodo upokojenci za polno pokojninsko dobili še vedno mizernih 620 evrov, je treba poudariti, da so predlog o zvišanju v državnem zboru podprle soglasno vse stranke. Bil pa je zavrnjen predlog Levice, po katerem bi se najnižje pokojnine dvignile na 442 evrov, kar je raven kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, kar se v navalu samohvale tudi pozabi poudariti. Novela pokojninskega zakona je poleg zvišanja pokojnin za polno pokojninsko dobo prinesla še zvišanje najnižje pokojninske osnove na 280 evrov, najnižja invalidska pokojnina se je zvišala na 388, 54 evra, skrajšal pa se je tudi rok za izenačitev odmernih odstotkov moških in ženskih pokojnin.