Kakšni bodo ukrepi

"Ugrabitev" Ryanairovega letala ali "šokantno dejanje" Lukašenkovega režima

G.G.
24. 5. 2021, 09.38
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 09.43
Deli članek:

Odzivi evropskih voditeljev po »ugrabitvi« Ryanairovega letala so pričakovano ostri.

Reuters
V Vilni so podporniki beloruske opozicije zaman čakali na prihod Romana Protaseviča.

Beloruske oblasti so v nedeljo prisilno preusmerile letalo, ki je bilo na poti iz Aten v Vilno. Tik preden bi Ryanairovo letalo vstopilo v zračni prostor Litve, so beloruske zračne oblasti posadko obvestile o »morebitni varnostni grožnji na krovu« in jih preumerile v Minsk, kjer je potem letalo pristalo. »Varnostna grožnja« pa je bil le beloruski opozicijski bloger, 26-letni Roman Protasevič.

Potniki, ki so bili skupaj s Protasevičem na letalu, so po pristanku povedali, da je bil videti nervozen, ko so polet preusmerili v Minsk. »Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen,» je po poročanju STA povedala ena od potnic. Oblasti mu očitajo sodelovanje pri organizaciji protivladnih protestov, zaradi česar mu grozi do 15 let zaporne kazni.

Profimedia
Roman Protasevič

Na letu sodelavci beloruske KGB?

Sodelavec beloruskega opozicijskega kanala Nexta, ki ga je ustanovil Protasevič, Tadeuš Gičan je pojasnil, da so bili na letu uslužbenci beloruske obveščevalne agencije KGB. »Ko je letalo vstopilo v beloruski zračni prostor, so uslužbenci KGB začeli spor s posadko Ryanaira, da je na letalu eksplozivna naprava,» je dejal.

»Nezaslišano in nezakonito ravnanje beloruskega režima bo imelo posledice,» je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku zagrozila, da bodo »odgovorni za ugrabitev Ryanairovega letala kaznovani«. Voditelji EU bodo o ukrepih zoper Belorusijo razpravljali danes na vrhu EU v Bruslju.

Obsodbam dogodka so se pridružile tudi ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zahteval takojšnjo izpustitev 26-letnega beloruskega novinarja, ki sicer živi na Poljskem. »To šokantno dejanje, ki ga je izvedel Lukašenkov režim, je ogrozilo življenja več kot 120 potnikov, vključno z ameriškimi državljani.«