"Nisem ga uspel ustaviti"

FOTO: Je vrano Vilmo, ki je bila znotraj ograjenega dvorišča, ustrelil lovec?

A.S.
24. 5. 2021, 08.07
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 08.39
Deli članek:

Zaradi strela je vrana Vilma poginila. Neznanec, ki je nosil lovska oblačila, pa je pod dejanju odšel neznano kam.

Facebook
Vrana Vilma je zaradi strela poginila.

Čeprav še vedno ni znano, ali je vrano Vilmo ustrelil lovec, je zakon o divjadi in lovstvu jasen. Lovec lahko lovi na "način, ki ne sme ogrožati življenja ali zdravja ljudi, divjadi pretirano vznemirjati ali izpostavljati nepotrebnemu trpljenju ter povzročati škode lastnikom zemljišč". Lov na vrane sicer ni dovoljen skozi vse leto, temveč le med lovno dobo - to je med 1. avgustom in 28. februarjem.

Na družbenem omrežju Facebook se je razširil zapis ogorčenega Mariborčana. Minuli četrtek se je namreč moral posloviti od vrane Vilme. Kaj se je zgodilo? "Na dvorišču hiše jo je čez ograjo, proti hiši, ustrelil lovec, sodeč po oblačilih in puško na rami. Nisem ga uspel ustaviti, ker smo po streljanju umirjali ostale živali in zapirali pse," je zapisal.

Nemudoma je poklical policiste, ki so opravili ogled in zbrali obvestila, zato smo se tudi sami obrnili na Policijsko upravo Maribor. Policisti so potrdili, da je neznanec, oblečen v lovska oblačila, v četrtek z lovsko puško s ceste ustrelil sivo vrano, ki je bila na trati znotraj ograjenega dvorišča stanovanjske hiše v naselju Metava. Zaradi strela je vrana poginila. Neznanec je pod dejanju odšel neznano kam.

Avtor objave je prepričan, da gre za lovca - ti naj bi med opravljanjem dela v preteklosti hodili tudi čez njegovo parcelo. "Ni izgovora! Streljanje proti hiši čez ograjo, na trenutno prepovedano vrsto za ulov, zapustitev kraja, povzročanje splošne nevarnosti, ker smo bili zunaj na terasi hiše. Upam, da osebek za vedno izgubi pravico do strelnega orožja ...," je zaključil.