Uspešna kampanja cepljenja

Ukinili bodo PCT in ostale ukrepe, morda tudi obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih

S.R.
24. 5. 2021, 09.02
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 11.14
Deli članek:

V Izraelu bodo z izjemo obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih odpravili še zadnje veljavne ukrepe za zamejitev pandemije sars-cov-2.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Izrael, ki je z vidika cepljenja proti covidu-19 bržkone najbolj uspešna država na svetu, bo od 1. junija naprej poznal le še ukrep obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih. Še temu pa so morda šteti tedni. Z junijem bodo namreč odpravili vse še preostale omejitve, povezane z zbiranjem ljudi, poroča The Times of Israel. Hkrati bodo odpravili tako imenovan pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje), vstop v določene javne prostore bo tako odslej dovoljen vsem prebivalcem, ne zgolj tistim, ki so se cepili. Spremembne so posledica epidemioloških razmer v državi, kjer so virus z uspešnim programom cepljenja skoraj iztrebili. V Izraelu so na vrhuncu epidemije beležili povprečno 8600 novih primerov okužbe tedensko, v celotnem zadnjem tednu pa so jih zabeležili zgolj 27. Trenutno je v Izraelu 510 aktivno okuženih oseb, medtem ko jih je bilo na vrhuncu aktivno okuženih 88.000. Po podatkih ministrstva je dva odmerka cepiva prejelo kar 92 odstotkov ljudi, starejših od 50 let, z obema odmerkoma pa naj bi cepili že več kot 5,1 milijona prebivalcev.

Omejitve pri prehajanju mej ostajajo

Spremembne oziroma odpravo vseh ukrepov je včeraj naznanil minister za zdravje Yuli Edelstein, ki pa je dodal, da bodo ukrep obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih ohranili vsaj še naslednja dva tedna. V tem času bodo po njegovih besedah strokovnjaki presodili, ali je možno odpraviti tudi ta ukrep. Bodo pa na drugi strani ohranili vsa pravila oziroma omejitve na področju prehajanja mej in mednarodnega potniškega prometa. Po navedbah Edelsteina bodo te v prihodnosti morda celo zaostrili, v kolikor bodo to terjale razmere. Na to odločitev bo vplivalo zlasti dogajanje na področju novih različic sars-cov-2. A zaenkrat je jasno to, da Izraelci od 1. junija naprej za vstop v zaprte javne prostore ne bodo več potrebovali potrdila o cepljenju, hkrati bodo odpravljene vse omejitve glede števila ljudi, ki se lahko hkrati zadržujejo v trgovinah, restavracijah in drugih prostorih. Na splošno bodo odpravljene vse omejitve zbiranja ljudi tako na prostem kot v zaprtih prostorih.

»Izrael se vrača v rutino. S kampanjo cepljenja smo začeli pred manj kot šestimi meseci. S pomočjo odličnega dela zaposlenih v zdravstvu [...] smo izvedli najboljšo kampanjo cepljenja na svetu,« je dejal minister, ki je še pojasnil, da se jim to že dolgo pozna pri nizki umrljivosti, zdaj pa jim situacija omogoča tudi odpravo drugih omejitev. Je pa Edelstein opozoril, da se lahko stvari hitro znova obrnejo na glavo. »Seveda, če se bo pojavil izbruh, se bomo morali vrniti na stari režim,« je poudaril ter državljane pozval, naj ne potujejo v države z visoko stopnjo smrtnosti, v tujini pa naj ne pozabijo na ukrepe in naj predvsem vzdržujejo socialno distanco.