Nyiragongo

VIDEO: Panika v Vzhodnem Kongu, lava po izbruhu dosegla mesto

J.P.
23. 5. 2021, 09.01
Posodobljeno: 23. 5. 2021, 09.05
Deli članek:

Prvi izbruh po letu 2002.

Reuters
Nebo v zloveščih barvah nad mesom Goma.

Nad mestom Goma, v katerem živi na dva milijona ljudi, se razteza gost oranžen oblak. Izbruhnil je namreč bližnji ognjenik Nyirangongo. Od tega mesta na vzhodu Vzhodnega Konga je oddaljen 10 kilometrov; nazadnje je izbruhnil leta 2002 – izbruh je bil usoden za 250 ljudi, 120.000 jih je ostalo brez domov.

Gomo je v paniki že zapustilo na tisoče bežečih ljudi. Še preden je vlada nekaj ur po izbruhu zaukazala evakuacijo, so se pognali proti vzhodu, kjer leži meja z Ruando. Vlada slednje je že sporočila, da je mejo po uradnih podatkih prečkalo približno 3000 ljudi, ki jih bodo namestili v šole in verske zgradbe.

Razpoka v ognjeniku je dala pot lavi, da se je izlila na jug proti Gomi. Dosegla je tamkajšnje letališče in vzhodni del mesta. Velika območja so ostala brez elektrike, eno od avtocest, ki Gomo povezuje z mesto Beni, pa je že zalila lava.

Nyirangongo je eden od bolj aktivnih ognjenikov na planetu, a obstajajo sumi, da tamkajšnji observatorij vse od prekinitve financiranja zaradi govora o korupciji ni zadovoljivo opravljal svojega dela.

Najbolj smrtonosen izbruh omenjenega ognjenika se je zgodil leta 1977, ko je terjal življenja več kot 600 ljudi.