Astro

Ko razbijemo okove navad, presekamo urok in polno zaživimo

Marjetka Jeršek, pisateljica
23. 5. 2021, 09.09
Posodobljeno: 23. 5. 2021, 10.11
Deli članek:

Obstaja ogromno različnih navad, ki jih privzemamo vse od otroštva in nam vzbujajo lažen občutek varnosti. Pa ne le to …

Pixabay
ženska rože

Priučene navade učinkovito preprečujejo, da bi razprli krila svojih skritih zmožnosti in se razširili čez omejitve, v katere nas vklepajo kalupi ponavljajočih se prisilnih vedenjskih vzorcev.

Naša podzavest je programirana z milijardami ukazov, prepovedi in negativnih sugestij, ki delujejo na nas razdiralno kot uroki. Čas je, da zamenjamo disketo.
Neki španski pregovor pravi: »Vivir con miedo es como vivir a medias,« kar pomeni: »Kdor živi v strahu, živi le napol.« Strahovi, ki nas ohranjajo v objemu navad, preprečujejo igrivo in vznemirljivo nabiranje vedno novih izkušenj, s tem pa tudi kakovostno osebnostno rast in duhovni razvoj.

STRUPENA RUTINA
Sčasoma se v varnem zavetju svojih ponavljajočih se obredov začnemo dolgočasiti, pademo v bolj ali manj globoko depresijo in morda celo zbolimo. »Rutina ubija,« je zadnjič rekel neki psiholog na televizijskem ekranu. Resničen strup je v vsakdanji sivini, ko je vse predvidljivo in vedno enako, ima isti okus, vonj in odtenek. Varno je, a brez navdušenja, radosti, strasti do življenja. Ljudje postanejo brezvoljni, potrti, otožni, naveličani, prepirljivi, godrnjavi, zagrenjeni. Sprememba je dobrodošel svež vetrič, ki spet požene kri po žilah.
Učenje in rast sta naravni stanji našega uma, telesa, zavesti, čustvovanja. Če stradamo novih izkušenj, hitro zapademo v obup in nezadovoljstvo. Namesto da bi trenutke dneva izkoristili za užitje vtisov in razumevanje naukov, počasi v sebi začnemo umirati, propadamo v ječi lastnih omejitev in strahov.

KORAK ZA KORAKOM …
Strahovi iz nas naredijo ujetnike in ječarje hkrati. Izgubimo svobodno voljo in spoštovanje do sebe. Zato je nujno, da prenehamo s samotrpinčenjem in si dovolimo, dopustimo izživeti svoje sanje.
Za spremembo na bolje je treba prebuditi naravni pogum našega notranjega jaza, otroka v nas, ki se ne boji raziskovati sveta okrog sebe, čeprav je že neštetokrat padel in poskušal zaman. Ko naredimo prvih nekaj korakov, se zadeva začne sama od sebe. Vesolje vidi, da je naša namera jasna in nedvoumna, zato nas podpira in odstranjuje ovire na poti do cilja.
Nova energija drugačnega, zemeljskega, magnetnega nam prinaša lahkotnost delovanja in izbiro odzivov. Lahko se odzovemo s stresom, strahom, nemočjo, ali pa si izberemo drugačen zorni kot: zaupamo, se prepustimo in ujamemo umetnost pravočasja skozi sproščeno aktivnost.
Okno priložnosti se je odprlo. Zvezdna vrata so na stežaj razmaknila svoje dveri in nas povabila v nova kraljestva duha, sprememb, občutij in doživljanj. Zdaj je najboljši čas, da obrnemo nov list v romanu življenja in začnemo pisati najlepše poglavje v njem.

NAZORNI PRIMERI UJETOSTI

Nekdo si vse življenje želi potovati v eksotične kraje, pa ga strah, da bi teroristi ugrabili letalo, da bi mu ukradli potni list in denar, da bi preveč zapravil, da bi mu ponoči v hotelu ukradli ledvico ….

Razočarana žena, s katero mož že leta nasilno ravna, si ga ne upa prijaviti in se odseliti, ker trepeta, da bi jo našel na koncu sveta in se ji maščeval.

Nekdo drug se trpinči iz dneva v dan v službi, ki jo sovraži, ker ga je strah, da bo lačen in reven, če da odpoved in si poišče kaj boljšega …

Torej: vse vesolje podpira, da vstopimo v spremembo in znova odkrijemo svojo notranjo moč - zvezdna vrata za vstop v nova kraljestva so že razmaknjena.