Čistilna akcija

FOTO: Blejsko jezero razbremenili pol tone odpadkov

L.K./STA
22. 5. 2021, 20.21
Posodobljeno: 22. 5. 2021, 20.33
Deli članek:

Med odpadki so se znašli tudi prometni znaki, gume in kolesa.

J.C.
Potapljači so jezero čistili kljub dežju in slabemu vremenu.

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je v okviru že tradicionalne čistilne akcije Blejsko jezero in njegovo okolico očistilo za približno pol tone odpadkov. Poleg odpadkov so letos iz jezera odstranjevali tudi tujerodno školjko potujočo trikotničarko, s čimer so prispevali k uravnoteženosti jezerskega ekosistema.

V tradicionalni akciji čiščenja Blejskega jezera in njegovih obrežij so že 28. leto zapored združili moči blejsko društvo in ostali klubi Slovenske potapljaške zveze v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled, sodelovali pa so tudi blejsko gasilci, reševalci in okoljevarstveniki, so sporočili iz podjetja Spar Slovenija, ki že tretje leto zapored podpira akcijo, potapljače pri čiščenju slovenskih voda pa podpira že pet let.

J.C.
Tradicionalna akcija čiščenja Blejskega jezera poteka že 28 let.

Več kot 50 prostovoljcev, med katerimi so bili tudi blejski župan Janez Fajfar, igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, nekdanji okoljski minister Jure Leben in Marko Maver iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je očistilo jezero in njegovo okolico, med odpadki pa so se znašli tudi prometni znaki, gume in kolesa.

Predsednik komisije za ekologijo Slovenske potapljaške zveze in član Društva za podvodne dejavnosti Bled Bled Marko Gajić je poudaril, da želijo s čistilno akcijo ohraniti ta naravni vodni biser, da ga bodo lahko občudovale in v njem uživale tudi prihodnje generacije.