Murakovski prilezel iz gozda

Izginil eden od dveh glavnih zdravnikov, ki sta zdravila Navalnega. Drugi je umrl ...

L.K.
10. 5. 2021, 12.53
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 16.10
Deli članek:

S terenskim vozilom se je odpeljal v gozd na lov in izginil. Danes, tretji dan iskalne akcije, so ga našli.

Profimedia
Glava prve urgence v Omsku

Zdravnik, ki je v sibirski bolnišnici, kjer so ga zdravili nemudoma po zastrupitvi lansko poletje, bdel nad zdravstvenim stanjem opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je v soboto izginil.

Aleksander Murakovski je trenutni regijski minister za zdravje Omske oblasti. Na položaj je bil povišan novembra lani, potem ko je Navalnega obravnaval na prvi urgenci v Omsku. Glavna delovna diagnoza, kot jo je v tistem času predstavil Murakovski, je bila presnovna motnja, ki jo je povzročil močan padec krvnega sladkorja. Torej ne zastrupitev.

Profimedia
Navalni mu očita, da je potvarjal rezultate preiskav.

Izginotje Murakovskega je bilo prijavljeno v soboto, potem ko se je v petek s terenskim vozilom odpeljal proti lovskemu baznemu taboru. Njegovi znanci so ga sprva iskali na lastno pest, nato pa po približno enem dnevu obvestili policijo.

Murakovskega, ki v uradni izjavi ni bil imenovan, so iskale nujne službe, policisti, pripadniki narodne garde, lovci in prostovoljci. Iskanje je bilo oteženo zaradi neugodnega terena in številnih mokrišč. Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je lokalna policija že našla zapuščeno terensko vozilo in da območje preletavajo helikopter in droni. Vozilo je bilo zapuščeno približno sedem kilometrov od omenjenega lovskega tabora. Ruska policija je danes sporočila, da so Murakovskega našli približno 6,5 kilometra od tabora, novico pa je za neodvisno medijsko hišo Dozhd potrdila tudi njegova soproga, ki je z njim govorila po telefonu. Murakovski naj bi sicer sam prilezel iz gozda v bližini vasice Baslij, kjer je nato za pomoč zaprostil vaščane. Začasno so ga premestili v lokalno bolnišnico, kjer ga čakajo zdravstveni pregledi.

Profimedia
Murakovski je trenutni regijski minister za zdravje Omske oblasti.

Nenavadna naključja

Ko so Murakovskega novembra lani povišali, se je Navalni pridušal, da je lagal, potvarjal rezultate preiskav in delal za zadovoljstvo »šefov«.

Februarja letos je nenadoma preminil Sergej Maksimišin, ki je na hierarhični lestvici omenjene bolnišnice bil neposredno pod Murakovskim. Tudi on je bil zadolžen za zdravljenje Navalnega – sploh ko je bil v umetni komi. V tem stanju so ga prepeljali v Berlin, kjer je po izpostavljenosti živčnemu plinu novičok okreval pet mesecev. Rustam Agišev, še eden od zdravnikov, ki so si kruh služili v omenjeni bolnišnici v Omsku, je umrl marca. Zanj naj bi bila usodna kap, ki ga je zadela decembra lani. Ni znano, če je imel karkoli z zdravljenjem Navalnega, poroča CNN.