Zadrege z drugim odmerkom ne bo

Če ne bo več novih naročil, je še smiselno cepiti s prvim odmerkom AstraZenece? Bojana Beović odgovarja ...

G.G.
10. 5. 2021, 12.09
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 19.55
Deli članek:

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je poskušala odgovoriti tudi na dileme glede cepljenja s cepivom družbe AstraZeneca, ki ga EU po juniju ne bodo več naročali.

Aleš Cipot
Fotografija je simbolična

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da se je do danes zjutraj preko portala zVem na cepljenje prijavilo 52.500 oseb.

Po mnenju Beovićeve prekinitev pogodbe z AstraZeneco ni problematična, saj je na razpolago dovoljšne število cepiv drugih podjetij. V Sloveniji je sicer na voljo še 49.000 cepiv AstraZenece. V maju in juniju je načrtovana še dobava približno pol milijona odmerkov, ker pa so se pri tem britansko-švedskem podjetju v preteklosti le redko držali dogovorov, je to še v zraku. Zagotovljenih je 96.000 odmerkov, je dejala Beovićeva in dodala, da »zadrege z drugim odmerkom očitno ne bo, saj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno potrebuje drugi odmerek 133.000 ljudi«.

Za dodatno sproščanje ukrepov bo potrebna večja precepljenost, od 70 do 80 odstotkov prebivalstva, pravi Bojana Beović.

Ker so nekateri za ta teden dobili vabila na cepljenje s prvim odmerkom AstraZenece, se pojavlja vprašanje, ali je to še smiselno? Kaj pa, če ne bo več odmerkov od trenutno zagotovljenih? »Če drži, da dodatnih cepiv AstraZenece ne bo več, če bomo ostali pri zagotovljenih odmerkih za maj, potem je gotovo smiselno s tem cepljenjem prenehati,« je na novinarsko vprašanje odgovorila Bojana Beović. Če pa to ne drži povsem, je še možno in je smiselno cepiti s tem cepivom. V skrajnem primeru, če bi se zgodilo, da bi za nekatere zmanjkalo drugega odmerka AstraZenece, bi »lahko posegli po izjemnem načinu cepljenja z drugim, mRNA cepivom za drugi odmerek,« še dodaja Beović: »To sicer še ni najbolj preizkušeno, vendar ni pričakovati, da bi bilo kaj narobe. To je možen izhod v sili.«

Bodo druge države upoštevale slovensko politiko?

V Sloveniji se sicer drugi odmerek cepiva AstraZeneca nudi po 12 tednih, ker so raziskave pokazale, da je takrat najbolj učinkovito. Beovićeva je spomnila, da je cepivo zelo učinkovito že tri tedne po prvem odmerku. Slovenska oblast zato upa, da bo tudi politika na evropski ravni upoštevala, da bi lahko osebe tri tedne po cepljenju z AstraZeneco prehajale meje s t.i. zelenim digitalnim potrdilom ali evropskim cepilnim potnim listom. Seveda pa obstaja vprašanje, zakaj bi druge evropske države upoštevale priporočilo Slovenije pri izjemi za cepljenje z AstraZeneco.