Za prijaznejše ukrepe

Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem ne razumejo, zakaj različno obravnavanje hitrih testov

R.T.
10. 5. 2021, 11.04
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 13.47
Deli članek:

Slovenski državljani, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem, še vedno negodujejo zaradi pogojev pri vstopu na Hrvaško in vračanju v Slovenijo.

Reutes
Fotografija je simbolična

Na Hrvaško je možno vstopiti na tri načine, ob preložitvi različnih potrdil. Neoviran je vstop za cepljenje osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva proti covidu-19 (AstraZeneca ni izjema, kot tudi ni nikjer v EU). Prosto lahko vstopajo tako imenovani prebolevniki, ki imajo potrdilo o pozitivnem PCR-testu ali hitrem antigenskem testu, ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni. Test mora biti vsaj 11 dni starejši od datuma prehoda na mejni prehod, opravljen pa pred največ 180 dnevi. Na Hrvaško vas vodi tudi negativen PCR ali hitri test. Pri poti v Slovenijo nazaj pa je nujen PCR test, hitri test ne bo zadostoval.

Takšni pogoji motijo lastnike nepremičnin na Hrvaškem. Zavzemajo se za bolj »prijazne« ukrepe. Predlagajo, da bi državi medsebojno priznavale hitre teste, imajo pa še več »rešitev«. Omenimo jih le nekaj. Sprašujejo se:

- Zakaj Slovenija ne izenači statusa lastnikov in najemnikov nepremičnin in plovil na Hrvaške s statusom dnevnih migrantov, torej uveljavi možnost vsaj 5-dnevnega bivanja s 7 dni starim hitrim testom?

- Zakaj se pri vstopu v Slovenijo ponovno ne uveljavi karantena, ki se izniči takoj, ko bi oseba pridobila negativni hitri test v Sloveniji? Oziroma še bolje: zakaj se pri vstopu v Slovenijo ne prizna hrvaški hitri test? Ali kdo res meni, da so hrvaški hitri testi slabši od tistih, ki jih je Slovenija kupila za manj kot dva evra?

- Zakaj se zahteva testiranje tudi od mladoletnih, če pa sploh niso predvideni za cepljenje? Na ta način se postavlja nesorazmerna ovira za družinske prehode meje, kljub temu, da ti isti mladi vsak delovni dan hodijo v šolo in se tam družijo s številnimi sovrstniki.

Na koncu zažugajo obema vladama in jih pozivajo, da jim prisluhnejo. Če ne, se bodo "prisiljeni zateči k državljanski nepokorščini", in "na tak način ubraniti naše legitimne, z ustavo Republike Slovenije in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah zajamčene pravice in svoboščine v svobodni Evropski uniji."