Nika Melia

EU plačala za izpustitev zaprtega gruzijskega politika

B.K./STA
8. 5. 2021, 19.54
Posodobljeno: 8. 5. 2021, 19.58
Deli članek:

EU je danes plačala varščino za zaprtega gruzijskega opozicijskega voditelja Niko Melio, s čimer želi prispevati h končanju politične krize v tej kavkaški državi.

Reuters
Gruzijski opozicijski politik Nika Melia.

"Danes je bila vplačana varščina v višini 40.000 larijev (9500 evrov) za izpustitev g. Melie iz pripora," je sporočila delegacija EU v Tbilisiju, ki je to dejanje označila za pomemben korak za končanje politične krize v Gruziji. Kdaj bo 41-letni Melia izpuščen iz pripora, za zdaj ni znano.

Melia, vodja največje gruzijske opozicijske stranke Združeno narodno gibanje (UNM), je bil aretiran februarja med nasilno policijsko racijo na sedežu njegove stranke. Zahodne države so takrat dogajanje ostro obsodile.

Aretiran je bil, potem ko je sodišče zanj odredilo pripor, ker ni želel plačati višje varščine pred zaslišanjem v primeru, povezanem s protivladnimi protesti leta 2019.

Njegova izpustitev bo po pričakovanjih odprla pot za končanje politične krize, ki je državo zajela po oktobrskih parlamentarnih volitvah, za katere opozicija trdi, da so bile prirejene.

UNM minuli mesec ni želel pristopiti k dogovoru o končanju politične krize, doseženem ob posredovanju EU, ki so ga podpisale vladajoča stranka Gruzijske sanje in skoraj vse opozicijske stranke. Vztrajali so, da bodo pristopili k dogovoru, ko bo Melia izpuščen iz pripora.