Zemljevid mikropivovarn

Obiščite eno izmed mnogih slovenskih butičnih pivovarn

Ana Senica
8. 5. 2021, 19.40
Posodobljeno: 8. 5. 2021, 19.50
Deli članek:

Slovenija spada med največje pridelovalke hmelja na svetu – več od nas ga pridelajo samo še štiri države. Vsak dvanajsti vrček piva na svetu je tako varjen iz slovenskega hmelja. Glede na to, koliko te ključne sestavine piva pridelamo, ni čudno, da Slovenci veljamo za prave pivoljube.

Profimedia
Tokrat smo pripravili ideje za ljubitelje piva.

Od vseh alkoholnih pijač je pri nas najbolj priljubljeno prav pivo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi povprečen Slovenec na leto porabil več kot 90 litrov piva. Čeprav je bilo pivo v preteklosti rezervirano predvsem za piknike in veselice, ki so bolj preproste narave, je njegov ugled v preteklih letih doživel pravi preporod – postalo je prava gurmanska poslastica. Slovenija se lahko ob tem pohvali z zelo bogato pivovarsko tradicijo; po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije obstajajo pisni dokazi, da so pivo na naših tleh varili že davnega leta 1160. Pivovarsko izročilo se nadaljuje vse do danes, ko imamo pri nas kar 59 pivovarn različnih velikosti. Četudi ob pivovarstvu morda najprej pomislimo na največjo slovensko pivovarno, ki pivo vari v Laškem in prestolnici, danes bolj kot veliki proizvajalci v ospredje prihajajo manjši, butični pivovarji, ki varijo vse bolj priljubljena domača piva.

Obisk mikro oziroma butične pivovarne je lahko odlična ideja za izlet v lepih pomladnih dneh. Izbira je velika, saj jih je po Sloveniji razkropljenih kar 24.

Dreamstime, T.D.
V Sloveniji lahko obiščete kar 24 mikropivovarn.