Nova študija

Vse kaže, da se bo ozračje segrelo za 2,4 stopinje

L.K./STA
4. 5. 2021, 15.28
Posodobljeno: 4. 5. 2021, 15.31
Deli članek:

Optimistični scenarij, v katerem bi bili 100-odstotno izvedeni vsi načrtovani vladni ukrepi, bi dvig temperature omejil na dve stopinji Celzija.

Profimedia
Svet je na poti do segrevanja ozračja za 2,4 stopinje.

Svet je, upoštevaje vse doslej sprejete ukrepe za zaščito podnebja, na poti do globalnega segrevanja ozračja za 2,4 stopinje Celzija do konca stoletja. To je nad zastavljeno mejo dveh stopinj, ki jo predpisuje pariški sporazum, in občutno nad še bolj zaželeno mejo 1,5 stopinje, kaže danes objavljena nova raziskava.

Novo projekcijo je pripravil neodvisni projekt Climate Action Tracker, v Berlinu pa sta jo predstavila podnebni raziskovalec Niklas Höhne in tamkajšnja okoljska ministrica Svenja Schulze.

Z novimi vladnimi načrti se pričakovano segrevanje ozračja glede na ocene izpred nekaj mesecev zmanjšuje za 0,2 stopinje Celzija.

Optimistični scenarij, v katerem bi bili 100-odstotno izvedeni vsi načrtovani vladni ukrepi, bi dvig temperature omejil na dve stopinji Celzija. Število držav, ki so si za cilj zadale podnebno nevtralnost, se je zvišalo za 131, te države pa so odgovorne za 73 odstotkov vseh globalnih izpustov toplogrednih plinov.

"Jasno je, da pariški sporazum spodbuja spremembe in vlade stimulira k sprejemanju močnejših ciljev, a še vedno je pred nami dolga pot, zlasti ker večina vlad še nima vzpostavljenih politik, ki bi zagotovile uresničitev njihovih zavez," je v sporočilu za javnost zapisal glavni izvršni direktor organizacije Climate Analytics, ki je del projekta Climate Action Tracker, Bill Hare.

"Naša ocena segrevanja glede na trenutne politike je 2,9 stopinje Celzija, še vedno skoraj dvakrat toliko, kot bi morali doseči, in vlade morajo nujno pospešiti svoja prizadevanja," je dodal.

Največ so sicer k izboljšanju ocene prispevali novi napovedani koraki ZDA, EU, Kitajske in Japonske, čeprav slednji dve formalno še nista predložili novih prostovoljnih ciljev Združenim narodom.

Doslej je nove načrte v okviru pariškega sporazuma predložilo nekaj čez 40 odstotkov držav, ki so ratificirale ta sporazum. Te države ustvarijo okoli polovico globalnih izpustov ter imajo tretjino globalne populacije.