Zaposleni na STA so danes v novem pismu Evropski komisiji opozorili, da vlada kljub zeleni luči iz Bruslja glede državne pomoči še vedno ni izpolnila svojih zakonskih obveznosti. "Kot kaže, ne moremo računati na aktualno vlado, da bo zagotovila naš obstanek," so poudarili in predstavili kampanjo zbiranja sredstev za obstanek STA, ki jo je v ponedeljek na svetovni dan svobode medijev zagnalo Društvo novinarjev Slovenije s prijatelji STA.

"Odziv je veličasten in nas zaposlene na agenciji navdaja z upanjem, da nam lahko uspe. Toda ali je res edina možnost za to, da skupaj sredi Evropske unije ubranimo svobodo medijev in s tem demokracijo, da nam s sredstvi pomagajo ljudje, morda med njimi tudi kakšni taki, ki bi je sami bili bolj potrebni," se sprašujejo v pismu.

Predstavniki Sveta delavcev STA, Sindikata novinarjev STA in urednikov so v skupnem pismu izrazili veselje, da se je Evropska komisija odločila poiskati bolj učinkovita orodja za zaščito svobode medijev, a opozarjajo, da je to lahko za STA že prepozno.

"Ker si verjetno nihče ne želi, da bi se madžarski scenarij nadaljeval tudi v Sloveniji in morda še v kateri od držav članic EU, je nujno, da Evropska komisija še naprej z vsemi vzvodi poskrbi za to, da se črni scenarij ne bo uresničil. Morda tudi z neposredno finančno podporo STA iz sredstev, o alokaciji katerih odloča Evropska komisija sama," so se obrnili na Evropsko komisijo.

Pismo so naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen, podpredsednici Evropske komisije Vero Jourovo in Margrethe Vestager ter evropska komisarja Ylvo Johansson in Janeza Lenarčiča.

Zavlačevalni manever

Med drugim so se v pismu zahvalili za trud in opozarjanje na pomembnost medijske svobode v EU in podporo, ki so je bili v tej luči doslej deležni z njihov strani, a opozorili, da ti napori niso obrodili rezultatov. STA namreč plačila ni prejela niti potem, ko je Evropska komisija konec aprila odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe STA, niti po predaji zahtevane poslovne dokumentacije, za katero se sedaj ne ve, kje je obtičala.

"Zaposleni na STA smo zelo hvaležni za hitro reakcijo Evropske komisije, a znova se je izkazalo, da je vlada Janeza Janše ta korak uporabila zgolj kot še en zavlačevalni manever. Še več, nov izgovor je, da je vlada glede omenjenega denarja spraševala za nazaj in da so bila sredstva v višini 2,5 milijona evrov že izplačana," so o zeleni luči Bruslja zapisali v pismu zaposleni na STA.