več 10 tisoč vojakov

Ruske čete se bodo umaknile izpred ukrajinske meje

B.K./STA
22. 4. 2021, 15.14
Deli članek:

Rusija bo v petek začela umikati vojake, ki so bili nameščeni v bližini meje z Ukrajino, je napovedal ruski obrambni minister.

STA
Ruski vojaki.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes dejal, da so dosegli cilje vojaške vaje v bližini ukrajinske meje in da bodo vojake v petek začeli premeščati nazaj v njihova stalna oporišča.

"Ocenjujem, da smo dosegli cilj hitrega pregleda," je ob obisku polotoka Krim dejal Šojgu glede vojakov, ki so bili na vajah na zahodu in jugu Rusije ob bližini z Ukrajino. Kot je dodal, da se bodo pripadniki v petek začeli vračati v svoja stalna oporišča.

Rusija je namreč v bližino meje z Ukrajino poslala več deset tisoč vojakov. Šojgu je to označil za vojaško vajo v odgovor na grozilna Natova dejanja. Po njegovih besedah so vojaki pokazali svojo sposobnost braniti državo, zato so lahko tudi zaključili vajo.

Še vedno pa potekajo vojaške vaje ruske mornarice v Črnem morju. V torek je v njih sodelovalo več kot 20 vojaških ladij. Med drugim so vadili obrambo proti sovražnim zračnim napadom s pomočjo elektronskih sistemov.

Rusija sicer načrtuje zaradi vojaških vaj zapreti določene dele Črnega morja v bližini Krimskega polotoka do predvidoma oktobra. To bi lahko vplivalo na ukrajinska pristanišča v Azovskem morju, saj promet poteka skozi Kerško ožino mimo Krima. Evropska unija je to označila za zelo zaskrbljujoč razvoj, podobno je zaskrbljenost izrazila zveza Nato, ki je pozvala Rusijo k zagotovitvi prostega dostopa do ukrajinskih pristanišč.