še dva meseca

Krek: “S sproščanjem smo povečali tveganje”; čaka nas še eno težko obdobje

B.K.
22. 4. 2021, 12.48
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 13.05
Deli članek:

Čakata nas vsaj še dva meseca težkega stanja, je prepričan direktor NIJZ.

STA
Milan Krek

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na dopoldanski novinarski konferenci opozoril, da okužbe z virusom sars-cov-2 po svetu še vedno naraščajo. Države Evropske unije sicer v povprečju zdaj beležijo manjši upad, ki pa ni konsistenten po vseh državah. Porašča tudi število smrti, kar je najverjetneje posledica novih različic virusa, je prepričan Krek.

Po 14-dnevni pojavnosti na 100.000 ljudi smo v Sloveniji nad evropskim povprečjem. To pomeni, da nismo v stabilnem obdobju, stanje pa se lahko zelo hitro poslabša, je opozoril Krek. Zaskrbljujoča je tudi epidemiološka slika v naši soseščini, saj vse naše sosednje države beležijo povečevanje okužb. Najhuje je po novem na Hrvaškem.

Pred nami še dva težka meseca

Projekcije slovenskih znanstvenikov ob tem kažejo, da bomo nekje sredi junija padli na 300 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar bo dovolj za zeleno fazo. Pred sabo imamo torej še “dva meseca težke epidemičnega stanja,” pravi Krek. Ob tem pa je potrebno vedeti, da bi bila epidemiološka slika mnogo boljša, če v Slovenijo ne bi vdrle nove različice virusa. Projekcije namreč kažejo, da bi intenzivne oddelke izpraznili že do 19. maja, če bi imeli prisotno samo izvorno različico virusa. Tako bomo na “neke zmerne številke” bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo, prišli šele konec junija, trdi Krek.

Zaradi sprostitev še bolj pomembno spoštovanje priporočil

“Odločili smo se za sprostitev, s tem pa smo povečali tveganje, da se bo okužba hitreje širila,” je opozoril direktor NIJZ. “Število okuženih je odvisno od števila kontaktov, ki jih okuženi naredi. Hkrati je pa še nov dodatek, da imamo nevarne seve, ki so bistveno bolj kužni. Tako še povečujemo nevarnost za okužbo,” je dejal. Stanje se lahko torej zelo hitro spremeni. “Imamo krhko ravnotežje, stvari se lahko hitro spreminjajo,” je dejal in opozoril, da je zdaj kar najbolj potrebno upoštevati vsa priporočila in ukrepe. “Ko zbolite, ostanite doma, spoštujte izolacijo. Ljudje me sprašujejo, ali lahko gredo v trgovino med karanteno. Ne, ne morete iti,” je bil jasen Krek. Ob tem naj se strogo spoštuje tudi vzdrževanje razdalje, nošnja mask v zaprtih prostorih, higiena rok in kašlja, redno prezračevanje, uporaba aplikacije za sledenje okužbam in preventivna testiranja ob sumu na okužbo.