V gostinstvu in turizmu kritični

Tudi pitje kave v lokalu ni več preprosto. To je vse, kar morate vedeti o novih spremembah ...

A.S.
22. 4. 2021, 12.42
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 13.09
Deli članek:

Gostincem in turističnim delavcem bo ponujanje storitev gostom dovoljeno le pod določenimi pogoji.

Bobo
Zunanji del lokala v Kopru.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je za govorniški pult stopil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc ter spregovoril o novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je včeraj sprejela vlada. Z njim se v vseh statističnih regijah po državi podaljšujejo izjeme, ki so trenutno v veljavi, kar pomeni, da je še naprej dovoljeno opravljati storitvene in trgovinske dejavnosti, vlada pa je še dodatno sprostila nekatere doslej veljavne ukrepe.

V rumenih regijah strežba dovoljena tudi znotraj lokalov

V devetih statističnih regijah, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam - podravski, koroški, savinjski, zasavski, posavski, jugovzhodni Sloveniji, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski in gorenjski – je od sobote dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj lokalov. 

Novost je tudi, da se v vseh regijah od ponedeljka dovoli ponudba nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost obrata. To vključuje tudi ponudbo programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja. 

Pogoji 

"Prvomajski prazniki so pred vrati in z njimi možnost, da jih izkoristimo za krajši oddih v domačih krajih. Tisti, ki turističnih bonov še niste izkoristili, imate sedaj to priložnost, da jih vnovčite.  Že željo, da bodo dejavnosti ostale odprte tudi po koncu prvomajskih praznikov pozivam vse, da spoštujete preventivne ukrepe in onemogočite širjenje virusa," je povedal Zajc. 

V notranjosti gostinskih obratov (obratovanje katerih je dovoljeno v treh rumenih regijah) ter v nastanitvenih obratih so lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil: dokazilo o negativnem rezultatu opravljenega PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od 10 dni, ne pa starejši od 6 mesecev, potrdilo o preboleli bolezni covid-19 (od začetka simptomov ne sme miniti več kot pol leta) ali potrdilo o cepljenju. Od prejema drugega odmerka cepiva prozvajalca Pfizer mora preteči najmanj en teden, pri Moderni, Sputniku, SinoVacu, BioTechu in Sinopharmu pa najmanj 14 dni. Od prejema prvega odmerka proizvajalca AstraZeneca in indijskega cepiva mora preteči najmanj 21 dni, pri cepivu proizvajalca Johnson & Johnson pa najmanj 14 dni. 

Opisani pogoji ne veljajo za obiskovalce nastanitvenih obratov, ki še niso dopolnili 15 let in bivajo skupaj z družino ali skrbniki.

Strežba dovoljena med 7. in 19. uro

Obratovanje lokalov in restavracij je še vedno dovoljeno med 7. in 19. uro. Ta omejitev pa ne velja v primeru dostave jedi, osebnega prevzema ali sobne strežbe. 

Gostje morajo sicer gostinski obrat zapustiti v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja. Strežba je dovoljena le za mizami, za eno mizo pa lahko sedijo le štiri osebe. Največje število oseb, ki so lahko hkrati v objektu, je odvisno od kvadrature prostora. Zaposleni in gosti morajo nositi masko (tudi za obisk stranišča). Gosti si masko lahko snamejo, ko sedijo za mizo. 

Bobo
Čiščenje lokala pred odprtjem terase v središču Ljubljane.

V gostinstvu in turizmu kritični do pogojev za opravljanje dejavnosti

V gostinski in turistični panogi pa so do pogojev, pod katerimi jim bo v prihodnjih dneh dovoljeno ponujanje storitev gostom, kritični.  

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in direktor ljubljanskega hotela Slon Jamnik je opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno. "Takšnega poslovanja, takih pogojev, še nismo imeli, ne v prvem, ne v drugem valu. To je nekaj popolnoma novega za nas. Potrebujemo čas, da se na to pripravimo," je dejal v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo (STA). Glede pogoja testiranja gostov na okužbo z novim koronavirusom je Jamnik opozoril, da ni jasno, kaj pri nas sploh je definicija opravljenega testa. Vprašanje je denimo, ali mora test opraviti zdravstveno osebje, ali je potrebno pisno potrdilo, mora biti test opravljen pred prijavo gosta v hotel in tako naprej. V Avstriji lahko na primer hotelirji svoje osebje testirajo sami, brez zdravstvenega osebja, je pojasnil Jamnik. Pri nas te možnosti zaenkrat ni.Ob tem so državni testni centri marsikje močno obremenjeni, organizacija testiranja pri pooblaščenih izvajalcih pa še dodatno draži storitve. "Vse to le še podaljšuje agonijo turizma, ker ga draži. Je pa dejstvo, da je to času primerno in se dogaja povsod po svetu," je dejal sogovornik. 

Hotelirji ob tem trenutno nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli hotele. "Nismo strokovnjaki, ki bi vedeli, kako se bo virus obnašal in bi lahko sami izračunali, kdaj bomo lahko odprli. Smo prazni in nimamo nobenih rezervacij. Preden vse steče, bomo lahko prazni še mesec ali dva," je opozoril Jamnik. "Mislim, da bo na trgu kar velika zmeda," je še dodal predsednik hotelirskega združenja in dodal, da nekateri hotelirji že napovedujejo, da bodo ostali do nadaljnjega zaprti, saj se jim obratovanje pod postavljenimi pogoji ne splača.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Blaž Cvar pa je prepričan, da je odločitev o pogojih obratovanja diskriminatorna do panoge. "V zaprtih prostorih lahko sto tisoče zaposlenih opravlja svoje delo osem ur na dan, brez teh pogojev lahko obiskujemo vrsto lokalov in zaprtih prostorov," je spomnil. "Najbrž bo nejevolja pri gostincih, ki so bili šest mesecev neprekinjeno zaprti, spet prisotna," je dejal za STA. Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je že v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev, je dodal Cvar.

Predvsem gostinci, ki strežejo hrano, težko sprejemajo goste zgolj na terasah, postavlja pa se tudi vprašanje finančne vzdržnosti. "Vztrajamo pri tem, da je treba čim prej odpreti notranjost lokalov, a pod takšnimi pogoji bo to seveda težko," je dejal. "Vprašanje, ki se postavlja, je predvsem, kako vse skupaj izvajati in nadzirati," je pojasnil Cvar. Že sedaj je bilo denimo praktično nemogoče zagotavljati razdaljo 1,5 metra med gosti za isto mizo ob uživanju hrane in pijače. "To je predpis, ki ga lahko nekdo zapiše, izvajati pa ga ni mogoče," je prepričan sogovornik. "Tudi sedaj bo nekaj zapisano, težko pa bo to izvedljivo in težko bo to nadzirati."